Ajax Loader

Пристрастяване към секса: признаци и лечение на зависимостта от секс

Оцени статията
(0 ревюта)
Съдържание на статията

Съществува ли наистина сексуална зависимост или е просто оправдание за онези, които не могат да сдържат импулсите си? Как да общуваме с партньор, който признава своята зависимост и буквално не може без секс? Сексолозите дават подробни инструкции за този случай.

Като начало съществува такава патология като сексуална зависимост (сексуално натрапчиво поведение). Хората, засегнати от нея, се нуждаят от нови „дози“, точно както алкохолиците или наркоманите. Често те са с ниско самочувствие: неспособността да контролира поведението си води до срам за него и желание да се изолират от обществото. И наистина – сексът за тях се превръща в „доза“, независимо с кого, което води до различни проблеми.

Основните признаци на зависимост

Всяко натрапчиво поведение включва срам, лъжа, отричане и рационализация. Човек лъже другите, обяснява поведението по някаква причина и понякога отрича сериозността на своите действия.

Сексуалната зависимост има 4 основни фази:

Размишляване – човек упорито мисли за секс и търси начини да получи сексуална стимулация.
Дебнене – той извършва дейности, които насърчават сексуалния интерес (например следи обекта на желание в социалните мрежи).
Натрапчиво поведение – това е самият сексуален акт.
Отчаяние – чувства се виновен за своето необмислено поведение и неспособност да спре.
Този порочен кръг може да се повтори много пъти.

Как се лекува

Най-добрият начин е да се срещнете с терапевт. В Европа и САЩ сексуално зависимите се третират практически по същата схема от 12 стъпки като алкохолиците.

На партньор, който е пристрастен, се изисква преди всичко разбиране. Но най-често човек, решил да говори за проблема си, изпада в шок и страх, което е съвсем логично. Ако решите да се разделите с него, имате пълно право, защото всъщност той наистина изневерява (или изисква от Вас да правите невъзможно често секс). Ако не, определено трябва да се лекува! Ако сте отдавна заедно, имате деца и като цяло сте доволни от връзката, всичко може да се оправи.

Ще се върнат ли доверието и страстта? Да. Особено, когато тежестта на сексуалните желания бъде премахната, вероятно ще видите в него онзи човек, в когото някога сте се влюбили.

Picture of Оригинална публикация от екипа ни
Оригинална публикация от екипа ни

Нашите автори са висококвалифицирани създадели на съдържание и експерти в областите на сексуалното здраве, психологични аспекти на интимността и продуктите за възрастни! Всяка статия е разработена с помощта на достоверни източници на информация.

Тази публикация "Пристрастяване към секса: признаци и лечение на зависимостта от секс" се появи за първи път в блога на cleopatrabg.com