Ajax Loader

Какви са причините за кървенето след секс

Оцени статията
(0 ревюта)
Съдържание на статията

Вагиналното кървене след секс може да бъде определено по време или след сексуалния акт, когато дамата не е в менструален период. То се среща най-често при жени с активен интимен живот. Доста често срещано е но може да се отнася не само за прокървяване от влагалището, а и от други части на гениталиите или отделителната система.

Какви могат да бъдат причините за кървене?

Причинителите могат да бъдат разнородни от напълно безобидни до доста опасни. Ето част от възможностите:

  • Маточната шийка. Тя е най-вероятния източник на прокървяване. Триенето по време на полов акт би могло да нарани маточната шийка, което от своя страна да доведе до прокървяване;
  • Недостатъчно овлажняване по време на полов акт;
  • Дисплазия. Предракови промени в решителната тъкан;
  • Полипи по шийката. Доброкачествени образования;
  • Язви. Те се получават в резултат на сексуалното преносими инфекции като сифилис и генетален херпес;
  • Полово преносими болести. Кървене по време на секс може да се прояви и поради заразяване с генетално прехвърлени болести. Хламидия, гонорея, трихомониаза всички те могат да бъдат хванати с този първоначален симптом;
  • Вагинит. Той представлява възпаление на лигавицата на вагината. С годините може да се развие патриотичен вариант на вагинита, характеризиращ се със сухота на лигавицата;
  • Аденомиоза или енсометрит. Изразяват се във възпаление на най-вътрешната стена на матката и разрастване на лигавицата извън матката.

Кога трябва да се притесняваме?

Вагиналното прокървяване след секс може да бъде признак за не така безобидни инфекции. При циклично повторение е препоръчително да направите акушеро-гинекологичен преглед. Така ще сте наясно какво причинява симптоматиката и как да реагирате адекватно в дадената ситуация с навременно лечение. 

Как да се справим с по-леките причини?

Появата на прокървявания след сексуален контакт може да се свърже с по-леки причинители като предстояща менструация или преминал вече месечен цикъл. По-агресивния полов акт също може да бъде виновник. В тези случаи не е необходимо да търсите лекарска помощ, симптоматиката ще изчезне от самосебе си.

Какво съветват от Cleopatra?

От онлайн магазин Cleopatra предлагат да отделите повече внимание на болките и кървенето след, и по време на половите си контакти. Навременните посещения при вашия лекуващ гинеколог ще помогнат да избегнете ненужни усложнения и можете да бъдете сигурни в здравословното си състояние. 

Picture of Оригинална публикация от екипа ни
Оригинална публикация от екипа ни

Нашите автори са висококвалифицирани създадели на съдържание и експерти в областите на сексуалното здраве, психологични аспекти на интимността и продуктите за възрастни! Всяка статия е разработена с помощта на достоверни източници на информация.

Тази публикация "Какви са причините за кървенето след секс" се появи за първи път в блога на cleopatrabg.com