Ajax Loader

Колко пъти трябва да правим секс през седмицата

Оцени статията
(0 ревюта)
Съдържание на статията

Има ли някакво универсално число? Ще разберем сега.
Представете си следната ситуация: Вие ни задавате въпроса „Колко пъти трябва да се прави секс седмично?“, А ние, позовавайки се на доверени източници, отговаряме „Един път“. Въздишате тежко, събирате си мислите и започвате да се виждате по-рядко с приятелката си, много по-рядко.

Или обратното – ние казваме, че нормален мъж се нуждае от 54 сексуални контакта седмично за здраве. Минимум. Отново въздишате тежко, опитвате се да „спазвате стандарта“ и след месец започвате да треперите само от мисълта за секс.

Съгласете се, и двете опции звучат абсурдно. Ето защо, още в самото начало бързаме да Ви кажем: точна цифра колко пъти седмично трябва да прави секс един мъж не съществува – това е абсолютно индивидуален показател.

Въпреки това има изследвания на учени, статистика и митове по тази тема, така че все още ще бъде доста интересно да разберем този въпрос. Така че…

Колко пъти седмично трябва да правите секс – защо изобщо възниква този въпрос

Проблемът с определянето колко пъти трябва да правите секс седмично е, че няма точна цифра, която да е подходяща за всички.

Съществува теория, че поддържането на здравословен сексуален живот е подобно на това, както диабетикът поддържа кръвната захар: ако е твърде ниско или твърде високо от средното, значи сте в опасност.

Има някои проучвания, потвърждаващи идеята, че няколко оргазма седмично са полезни за Вашето здраве (имайте предвид, оргазми, а не секс). Няма причина да се смята, че има някакъв минимум за сексуални контакти и че неспазването на този минимум Ви прави лош приятел или съпруг.

Ако Ви е толкова важно да сравнявате представянето си с това на другите мъже, тогава: в скорошно проучване на американския Playboy, в което участваха хиляда души, 49% от мъжете казват, че вярват, че правят по-малко секс от другите, а 47% са сигурни в обратното. Останалите мислят, че правят секс, колкото всички други.

Конкретни числа

На възраст между 18 и 29 години анкетираните обикновено правят секс 112 пъти годишно (два пъти седмично), а от 40 до 49 години тази цифра намалява до 69 пъти годишно.
Не забравяйте обаче, че средната честота зависи не само от възрастта, но и от продължителността на връзката. Така че, според данните, представени в New York Times през 2009 г., докато 34% от двойките правят секс два до три пъти седмично, 15% не правят секс от шест месеца до една година.

Има много причини за тази „сексуална суша“ след няколко години брак, включително стрес, свързан с работа, с деца и така нататък – това е много често срещана ситуация и партньорите са свободни да решават от колко секс се нуждаят.

От друга страна, веднага след като започнете нова връзка, двамата сте „гладни“ един за друг. Това също е нормално и естествено.

Така че има ли някаква препоръка за това колко пъти седмично е полезно да правите секс?

Откъде се появи мнението, че трябва да се прави секс 21 пъти месечно

Заглавието на Daily Mail за 2017 г. гласи: „Еякулацията около 21 пъти месечно значително намалява риска от развитие на рак на простатата.“

Статията подробно описва резултатите от проучване на 31 925 мъже, публикувано в декемврийския брой на списание European Urology за 2016 г.

Въпреки че резултатите от изследването показват, че има пряка връзка между честотата на еякулацията и риска от развитие на рак на простатата, са необходими още изследвания, за да се проучи изцяло тази тема.

Важно е да се отбележи, че проучването не посочва дали свършването е резултат от секс с партньор или мастурбация, а това може да играе роля във всички потенциални ползи от посочената честота.

Купете мастурбатори от Sex Shop Cleopatra, за по-вълнуващи моменти!

Има ли други ползи, свързани с еякулацията?

Уви, няма проучвания, които ясно да свързват оргазма при мъжете с някакви специфични ползи за здравето. Въпреки това, сред основните предимства са:
  • по-качествения сън;
  • подобряване на качеството на спермата;
  • засилване на имунната система;
  • намаляване на симптомите на мигрена;
  • намаляване на риска от смърт, причинена от сърдечно-съдови заболявания.

Същите ли са ползите от свършване, причинени от мастурбация и от секс с партньор? Обширни изследвания по този въпрос не са проведени, така че е трудно да се каже със сигурност.

Има ли причина да се контролира честотата на еякулация?

Има стара даоистка практика, според която по-малкото оргазми Ви помагат да пестите енергия. Привържениците на тази практика смятат, че въздържанието позволява енергията, съдържаща се в спермата, да се върне в организма и да го „подхрани“.

Тази практика е източник на идеята „24 пъти в годината“, въпреки че някои даоистки учители препоръчват еякулация само в 20-30 процента от случаите, когато правите секс.

Но тези идеи не се подкрепят от никакви научни изследвания.

Ще свърши ли спермата, ако правите секс твърде често?

Не! Всъщност всяка секунда тялото Ви произвежда около 1500 сперматозоиди – колкото и да сте мачо, не можете физически да използвате такива резерви.

Има ли причина напълно да се избегне еякулацията?

Искате да се въздържате от еякулация, защото това Ви се струва нормално или удобно? Добре! Няма проучвания, потвърждаващи, че въздържанието води до нежелани странични ефекти или други усложнения.

Въпреки това няма проучвания, които предполагат, че въздържанието осигурява някакви дългосрочни ползи за здравето.

Ами мастурбацията?

Някои хора смятат, че въздържането от мастурбиране помага да се поддържа балансирано ниво на тестостерон, но няма клинични проучвания, които да подкрепят тази теория.

Какво се случва със сперматозоидите, ако не свършвате?

Независимо дали свършвате или не, това не се отразява на общото Ви сексуално желание или плодовитост.

Неизползваните сперматозоиди просто се абсорбират от тялото или се отделят чрез нощни емисии.

И така, колко пъти седмично можете да свършите при секс или мастурбация

Не знаете дали да правите секс повече или по-малко? Слушайте тялото си. Правете това, което изглежда най-естествено. Обърнете внимание на това как се чувствате след секс и коригирайте броя на сексуалните контакти или мастурбация, както сметнете за добре.

Запомнете – това е Вашият интимен живот и само Вие решавате колко често мастурбирате и колко често правите секс. Спрете да се притеснявате от факта, че активността Ви може да не отговаря на някакви средни показатели – ако сте доволни от честотата, която имате сега, значи всичко е наред.

Picture of Оригинална публикация от екипа ни
Оригинална публикация от екипа ни

Нашите автори са висококвалифицирани създадели на съдържание и експерти в областите на сексуалното здраве, психологични аспекти на интимността и продуктите за възрастни! Всяка статия е разработена с помощта на достоверни източници на информация.

Тази публикация "Колко пъти трябва да правим секс през седмицата" се появи за първи път в блога на cleopatrabg.com