Ajax Loader

Колко често лъжат хората в мрежите за запознанства

Оцени статията
(0 ревюта)
Съдържание на статията

Оказва се, че не е толкова лошо, колкото всички си мислехме.
Огромен брой млади хора търсят любовта чрез сайтове или приложения за запознанства. Тази сравнително нова форма на ухажване предоставя на хората достъп до голям брой потенциални партньори и като цяло прави процеса на запознанства по-удобен и лесен.

Но заедно с това се пораждат и голям брой проблеми, основният от които е несъответствието на виртуалната картина с реалността.

Вероятно сте се сблъсквали със следните ситуации по време на среща (или сте чували за такава), която е била планирана в Интернет: той е по-нисък от това описанието в профила му, тя изглежда по-различно от човекът на нейните снимки в сайта, той трябваше да е много приказлив според описанието му, но в реалност не може да свърже две приказки. С други думи, много често потребителският профил на човек, както и съобщенията, изпратени преди истинската Ви среща, не отразяват кой всъщност е този човек.

В изследователска статия от 2018 г. изследователите Джеф Ханкок и Дейвид Марковиц попитаха: Колко често лъжат хората, използващи приложения за запознанства? За какво най-често лъжат? Според Time, това проучване е едно от първите, които се занимават конкретно с тези проблеми, но други също са изучавали изневери в онлайн запознанствата.

Миналите изследвания се фокусираха основно върху профили в приложения или сайтове. Те показаха например, че мъжете са склонни да преувеличават ръста си и лъжат за професията си, докато жените намаляват теглото си и имат по-малко реални снимки. Но профилите са само един аспект от целия процес на онлайн запознанства.

„За да разберем колко често хората са лъгали партньорите си и какво точно са фалшифицирали, ние разгледахме стотици текстови съобщения, между хора, разменени преди да се срещнат – периодът, който наричаме„ фаза на откриване“, пишат изследователите във Time. „Направихме подбор от повече от 200 участници, които ни предоставиха своите съобщения от скорошни разговори.“

Лъжите могат да бъдат разделени на два основни типа

Първият тип е лъжа, свързана със самопредставяне. Например, когато участниците искат да се представят като по-привлекателни, те лъжат колко често ходят на фитнес.

Вторият тип е свързан с причините, които им пречат да се срещнат на живо. Тази измама се нарича „лъжата на иконома“, защото представлява сравнително любезен начин да се избегне общуването без да се развалят отношенията.

Целенасочени или неволни лъжи

Но заедно скорошно проучване на профили за запознанства е определило, че само 7% от предоставената информация е невярна.

Работата е там, че лъжата да разкрасяваш себе си или лъжата за професията ти може да бъде абсолютно рационално поведение.

Оригинална публикация от екипа ни
Оригинална публикация от екипа ни

Нашите автори са висококвалифицирани създадели на съдържание и експерти в областите на сексуалното здраве, психологични аспекти на интимността и продуктите за възрастни! Всяка статия е разработена с помощта на достоверни източници на информация.

Тази публикация "Колко често лъжат хората в мрежите за запознанства" се появи за първи път в блога на cleopatrabg.com