Ajax Loader

Какво е “Зоната на приятелството” и как да избягате от нея

Оцени статията
(0 ревюта)
Съдържание на статията

„Зона на приятелство“ или „зона на манипулация“?

Всеки от нас е чувал този израз много пъти – „зона на приятелство“. Но какво всъщност означава? Откъде идва? Защо е унизително и дори обидно за жените? И какво трябва да направите, ако мислите, че сте момче „приятел“?

Какво означава?

По правило този израз се отнася до ситуация, при която един човек, най-често мъж, се интересува от сексуален или романтичен план от друг човек, най-често жена, докато вторият го възприема само като приятел.

Смята се, че момичето използва „бонусите“ на приятелството с „добрия човек“, получава определени „услуги“ – и материални, и емоционални, но в замяна не дава нищо.

Поп културата, под формата на многобройни филми и сериали по този въпрос предполага, че човек в тази ситуация трябва да съжалява: отделя време и усилия, страда и се изправя пред унижение напразно, защото остава „само приятел“ за момичето.

Откъде идва?

Колкото и да е странно, от поредицата „Приятели“.

В един от епизодите на първия сезон Джоуи обяснява на Рос, че е бил в така наречената „зона на приятелство“ с Рейчъл. Всичко, защото той чакаше твърде дълго, за да признае пред нея чувствата си. Според Джоуи, ако Рос се забави още малко, момичето ще го възприема изключително като приятел и той няма да може да промени нищо.

Защо приятелската зона е невярно понятие?

Внимание, шоково съдържание: „зони на приятелство“ всъщност не съществуват, а самият термин е обиден и манипулативен. Защо? Обясняваме.

Концепцията за „приятелска зона“ се основава на идеята, че за определени усилия, време, внимание и грижи, момичето е длъжно да се „изплати“ на мъжа с интимна услуга. Освен това се разбира, че общуването с момиче има смисъл само когато има възможност да правите секс с нея, а самото приятелство се счита само за пречка по пътя към леглото.

В тази концепция са отречени две важни неща: съществуването на приятелство между мъж и жена, където (както и при всяко друго приятелство) добре прекараното време заедно и уважението един към друг са основни неща, както и субективността на момичето, нейните чувства, мнение и сексуални предпочитания.

Тази концепция предполага, че човекът не е приятел на момичето, а „приятел” (тоест той се преструва само на приятел). Сексът е валутата, която едно момиче трябва да плати с мъжа за неговата „доброта“. А самото момиче не е напълно пълноценна личност, която просто не може да откаже да прави секс с „добър“ човек, за разлика от мъжете, които винаги могат да кажат „тя не е моя тип“ и това веднага отхвърля всички въпроси.

Както вече разбрахте, идеята за приятелска зона е манипулативна и трудно съвместима с приятелството,като такова, както и с уважението към жените по принцип.

Това, което трябва да запомните: едно момиче не е длъжно да се среща с никого, просто защото е „добър”, „грижовен” или „готин” от гледна точка на обществото. Тя има право да изпитва или да не изпитва сексуално влечение към мъж просто така, без задълбочен анализ на причините.

Също така, няма универсален алгоритъм за действия, които помагат да се намери „подход“ към сърцето на жената – тази формула значително би опростила отношенията между жените и хората като цяло.

Какво да направите, ако смятате, че сте в зоната на приятелите?

1. Бъдете честни със себе си

Запитайте се какво искате от момичето. Ето някои от най-често срещаните опции

  • да спите един с друг без задължения;
  • приятелство (интересувате се от него като личност) + физическа интимност без задължения;
  • романтична връзка;
  • само приятелство (с нея се забавлявате и Ви е интересно).

2. Бъдете честни с момичето

Много от мъжете „попадат“ в така наречената зона на приятелство поради страха от провал. Когато не мислите, че момичето Ви дължи нещо, защото се държите добре с нея, но просто се страхувате да й кажете директно за чувствата си. Най-вероятно се преструвате, че това, което се случва сега, Ви е достатъчно, тайно се надявайки, че самата тя ще види във Вас повече от приятел.

Разкриването на чувствата Ви е наистина страшно, особено ако приятелството Ви е искрено: винаги има шанс да загубите връзката, която вече съществува между Вас. Но опитайте да не се страхувате от тази неизвестност. Помислете за факта, че Вашата тайна вече Ви трови отвътре и не позволява да живеете пълноценен живот.

Един разговор с момичето ще бъде изключително полезен. Изберете подходящо място и време за това, така че нищо да не Ви разсейва. Обсъдете с нея какво и двамата искате от връзката и какво абсолютно не искате. Бъдете максимално честни и откровени с нея. И без значение с какво завършва този разговор, ще Ви стане по-добре.

3. Уважавайте нейното решение

Отхвърлете наложените ни убеждения, че едно момиче може да си промени мнението с времето, дори и първо да откаже. Разбира се, в живота може да се случи всичко и приятелството и истината в един момент могат да се превърнат в любов, но има едно важно „но“: това е искрено приятелство, без кавички, когато хората се интересуват наистина един от друг и се наслаждават на общуването по между им.

Да имитирате приятелство, да се принуждавате да се занимавате с „приятелски“ неща, изграждането на стратегически план за „превземане“ в главата Ви, опитите да направите момичето ревниво, или се приближавате, или се отдалечавате от нея, са все манипулации и дори до известна степен насилие. В крайна сметка съгласието, получено след много убеждаване, манипулация и натиск, не може да се счита за пълно съгласие.

Има ли приятелство между мъж и жена?

На всички ни е втълпено, че мъж и жена, не могат просто да бъдат приятели. Тук по правило възниква въпросът за самото понятие „приятелство“, което, ще се изненадате, но всеки разбира много различно, както и за предположението (или обратното, изключването) на възможността за сексуално привличане към човек.

Докторът по социална и лична психология Джеръми Никълсън предполага, че за да бъдат щастливи и двамата приятели, трябва да се спазват три правила:

  •  и двамата трябва да искате едно и също нещо един от друг;
  •  Вашите разбирания за „приятелство“ трябва да съвпадат;
  •  честност, откритост и директност по между Ви.

Уви, реалността на проблемите се добавя от факта, че „оставането на приятели“ се смята за унизително за човек (което не е изненадващо, тъй като на практика е „наказание“ за „губещия“ в игра, наречена „излезте от зоната на приятеля“). Може би трябва да изоставите такава токсична координатна система?

Каква е разликата между понятието „приятелска зона“ и несподелена любов?

Смята се, че за разлика от несподелената любов, „заседналият в приятелска зона“ човек е изправен пред безкрайно унижение: използват го, без да получава нищо в замяна. Проблемът е, че при по-внимателно разглеждане всичките му претенции се оказват несъстоятелни и добрите дела във връзка с момичето не са искрени и алтруистични, а част от неизречена сделка, която той сам е измислил.

Молбата за помощ при преместване, благодарността в отговор на комплимент, приемането на подарък, прегръдките, целувките по бузите, разходките заедно, готвенето заедно, вечерянето заедно, гледането на филми и мотаенето. Нито едно от изброените не означава, че човек е готов на нещо повече и иска да изведе отношенията на друго ниво.

Фактът, че човек се радва на внимание и грижи, е логичен и нормален (макар фактът, че всички момичета искат мъжко внимание, също е стереотип). Единственият начин да разберете дали момиче иска секс и / или връзки е да го попитате директно. Възможно е той да иска (защо не?), Но ако не, трябва да намерите сили да приемете отказа.

Преди няколко години потребителите на развлекателния портал Reddit измислиха термина „приятелска зона“ за ситуация, при която мъж вижда в жената само потенциален партньор, а не пълноправен събеседник и приятел.

Ако НЕ вярвате в приятелството между мъж и жена, вярвате в зоната на приятелство и сте сигурни, че всички жени са еднакви, безчувствени и егоистични, трябва да промените мирогледа си.

Оригинална публикация от екипа ни
Оригинална публикация от екипа ни

Нашите автори са висококвалифицирани създадели на съдържание и експерти в областите на сексуалното здраве, психологични аспекти на интимността и продуктите за възрастни! Всяка статия е разработена с помощта на достоверни източници на информация.

Тази публикация "Какво е “Зоната на приятелството” и как да избягате от нея" се появи за първи път в блога на cleopatrabg.com