Ajax Loader

Какво е вагина?

Оцени статията
(0 ревюта)
Съдържание на статията

Може би преди 10–20 години да се говори за вагината и дори да се изрече тази дума на глас предизвикваше възмущение сред хората. Вече не е така, много жени започнаха да изучават тялото си по-отблизо и да задават въпроси. Защо неподходящият пенис може да причини болка и дискомфорт по време на полов акт? Може ли тампон да се забие във влагалището? Защо има косми по гениталиите?  Винаги е имало интерес към женското тяло, а днес тази тема е актуална и се обсъжда доста често.

В тази статия ще намерите отговори на тези и други въпроси. И много факти ще ви изненадат.

Вулвата и вагината не са едно и също

Много хора бъркат тези две понятия. Вулвата и вагината са напълно различни понятия. Вагината е мускулен канал, който свързва матката с външния свят. Вулвата е тази част, която се вижда отвън, тоест пубиса, срамните устни и клитора. Грубо казано, вулвата е отвън, вагината е вътре.

Самопочиства ли се вагината?

Тя има наистина уникално свойство – може да се почиства сама. Вагиналните клетки се обновяват на всеки 96 часа. В процеса се отхвърлят вредните бактерии и гъбички (изключенията включват полово предавани патогени). В същото време допълнителното почистване може дори да навреди на здравето на жената. Често продуктите за интимна хигиена водят до нарушаване на вагиналната микрофлора. В резултат на това полезните бактерии, които предпазват гениталиите от болести, могат да изчезнат.

Много ли е чувствителна?

За да бъдем по-точни, тя е почти безчувствена. Тя е част от родовия канал, и е почти напълно лишена от нервни окончания. Тази особеност е заложена от природата с цел лесно раждане. Ако не беше тази функция, тогава по време на раждането една жена би изпитала невероятна болка, стотици пъти по-силна, отколкото в действителност.

Само около 15% от жените са в състояние да усетят докосването по стените на влагалището. Ето защо жените могат да използват тампони – хигиенният продукт изобщо не се усеща вътре. Между другото, жените често дори забравят за него. Вярно е, че това е много опасно и може да доведе до синдром на токсичен шок.

Може ли тампон да се изгуби във вагината?

Тампон, заседнал във влагалището е страх на много жени. Но лекарите успокояват нежния пол: дори конецът на тампона по някакъв начин да се отдели, той със сигурност няма да „избяга“ далеч. Маточната шийка се отваря изключително по време на раждане, докато през останалото време е плътно притисната. Следователно сами можете да премахнете чуждо тяло от влагалището. В редки случаи може да се наложи помощта на гинеколог.

Колкото по-голям е клиторът, толкова по-силен е оргазмът

През 2014 г. е проведено проучване, което потвърждава връзката между размера на клитора и вероятността за достигане на оргазъм. Оказа се, че жените с относително малък клитор са много по-малко склонни да получат оргазъм по време на вагинален секс. Местоположението на клитора също има значение – ако е на достатъчно голямо разстояние от вагиналния отвор, може да се наложи допълнителна стимулация с пръсти или секс играчки за постигане на оргазъм.

Размерът има ли значение?

Размерите на влагалището са индивидуални за всяка жена. Средно в невъзбудено състояние дълбочината му е 7–12 см. Във възбудено състояние този показател се увеличава до 13–16 см. Трябва да се отбележи, че колкото по-висока е жената, толкова по-дълга е вагината й, когато е възбудена. Например, при жени с височина 160 см дължината на влагалището в отпуснато и възбудено състояние ще бъде съответно 8,3 и 16,5 см. За тези, които са по-високи от 180 см, тези показатели ще бъдат равни на 8,5 и 19,5.

От това следва, че във възбудено състояние вагината може лесно да побере пенис със среден размер и в същото време няма да няма никакъв дискомфорт. Ако по време на полов акт жената не е достатъчно възбудена, по-нататъшните действия могат да бъдат придружени от неприятни усещания и дори болка.

Защо има косми там?

Много хора са загрижени за въпроса защо има срамно окосмяване? То не е напразно. Срамното окосмяване има важно предназначение – това е вид бариера, която предпазва от проникването на микроби и бактерии във влагалището. Освен това задържа пот, мазнини и мръсотия.

Вие сте това, което ядете

Всички сме чували тази фраза много пъти. Разбира се, може да се тълкува както в буквален, така и в преносен смисъл. Отдавна е известно, че семенната течност има различен вкус при различните мъже и много често това се влияе от храната, която влиза в стомаха. Оказва се, че същото е и при жените: миризмата, която се излъчва от влагалището, може да бъде повлияна от храната и напитките, които жената е консумирала. Например, плодовете придават на секретите сладък, приятен аромат, докато зеленчуците – горчиви и остри.

Какви са функциите на вагината?

  • Сексуална.

Това е основната функция на вагината, тъй като тя участва пряко в зачеването на децата. По време на полов акт спермата на мъжа през вагината навлиза в шийката на матката. Това позволява на сперматозоидите да оплодят яйцеклетката.

  • Раждане

Стените на влагалището, свързани с шийката на матката, образуват родовия канал и плодът преминава през него. По време на бременността, под въздействието на хормони, тъканите на стените стават по-еластични, което прави възможно промяната на размера на женското влагалище и разтягането му до такъв размер, че плодът да може свободно да излиза.

  • Защитна.

Това е много важна функция за женското тяло, тъй като вагината действа като бариера поради своята структура. С помощта на стените на влагалището тялото се пречиства, предотвратявайки навлизането на микроорганизми.

  • Извличане.

С помощта на влагалището се отделя секрет в резултат на работоспособността на тялото на жената. Обикновено това са менструация и бистър или белезникав секрет. За да е здрава микрофлората на влагалището, тя трябва да е постоянно влажна. Това се осигурява от вътрешните стени, които съдържат жлези, секретиращи течност. Секретите не само предпазват организма от развитие на болести, но и допринасят за безболезненото протичане на половия акт.

Picture of Оригинална публикация от екипа ни
Оригинална публикация от екипа ни

Нашите автори са висококвалифицирани създадели на съдържание и експерти в областите на сексуалното здраве, психологични аспекти на интимността и продуктите за възрастни! Всяка статия е разработена с помощта на достоверни източници на информация.

Тази публикация "Какво е вагина?" се появи за първи път в блога на cleopatrabg.com