Ajax Loader

Какъв е нормалният размер на пениса?

Оцени статията
(20 ревюта)
Различни размери пениси

Може би един от най-често задаваните въпроси в XXI век е “Има ли значение размерът?”. Влиянието на порно индустрията и все по-доминиращото мнение, че големите пениси са за предпочитане, водят до изграждане на комплекси, разочарования и нереалистични представи сред обществото. 

Да се върнем обратно в реалността! В настоящата статия, ние от Cleopatrabg.com ще дадем отговор на по-съществения въпрос “Какъв е нормалният размер на пениса?”.

За да успокоим предварително читателите ни, които са мъже, искаме да ви кажем, че отговорът не е „толкова голям“, колкото бихте очаквали.

Защо тази тема е актуална?

В днешни времена темата за секса и подробностите около него вече не е тема табу. Обществото е все по-осведомено по въпросите, свързани с интимността. Нещо повече – развитието на технологиите, социалните мрежи и порно индустрията дават все повече и по-нови възможности на хората да изследват и разбират своите тела, желания и потребности. 

Темата за размера на мъжкия полов орган е от голямо значение за силния пол, тъй като има пряко отражение върху самочувствието, мъжествеността и сексуалната увереност. Още от юношеските години мъжете могат да развият несигурност относно размера на своя член, повлияна от обществените норми и очаквания. Тези опасения могат да повлияят на различни аспекти от живота – от интимни отношения до цялостно благосъстояние. 

От друга страна въпросът за размера е от значение и за жените, тъй като има влияние върху техните сексуални преживявания, удовлетворение и цялостния успех в интимните отношения. Въпреки че жените не са изправени пред същия обществен натиск по отношение на собствените си полови органи, те се влияят от медиите, социалните мрежи и порно индустрията, които приравняват по-големия размер със сексуална мощ и удовлетворение. 

Справянето с погрешните схващания и предоставянето на точна информация по въпроса какъв е нормалният размер на пениса не само помага на жените да разберат и оценят мъжката анатомия, но също така насърчава по-здравословна комуникация в интимните отношения.

Какъв е средният размер на пениса в различните страни по света?

Следва да се има предвид, че понятието “нормален размер на пениса” в отделните страни се тълкува по различен начин. Размер, който може да се счита за нормален в един регион или общество, в други условия може да се счита за малък или голям.

Когато обсъждаме размерът на пениса, следва да вземем предвид два основни фактора, а именно дължина и дебелина.

В долупосочената таблица е направен разбор на големината на пениса в различни държави и континенти по света:

средни размери на пенисите по света
Държава / КонтинентДължина в ерекция
Глобално по света12,9 – 13,97 см
Европа и България15,02 cм
Азия12,9 см
САЩ14,2 см

Проучвания по темата

  • Според проучване на Bruce M King в Pubmed (официален правителствен уебсайт на САЩ), направено през 2020 г., нормалната дължина на пениса варира, но при всички случаи е по-малка от 15 см, противно на всеобщо разпространеното мнение.
  • Според проучване, направено през 2014 г., публикувано в „British Journal of Urology International“, средната дебелина на нормалния пенис в ерекция е между 8,89 и 13,97 см, като средно е 11, 66 см.
  • Проучване, публикувано в WorldData.info, сравнява средния размер на мъжкия полов орган по държави в и извън Европейския съюз, като България се нарежда на 25 място от 88 държави. На първо място води Еквадор със 17,61 см, а на последно е Камбоджа с 10,04 см.
  • Друго изследване в Pubmed има за цел да установи средната стойност на дължината и обиколката на пениса на възрастни мъже в Китай, установява, че средната дължина на пениса на мъжете в Азия е 12,9 см.  ± 1,2 cм.
  • Според изследване през 10 Юли 2013 година от Journal of Sexual Medicine дължината на пениса на средностатистическия американец е приблизително 14,2 см. В проучването са участвали 1661 мъже.

Влиянието на порно индустрията върху представите ни за размер

В днешно време порно индустрията играе важна роля във формирането на обществените възприятия и нагласи към сексуалността, включително относно темата кой член е голям и кой малък. Нереалистичните представи, които изграждат порнофилмите, могат да създадат несигурност сред мъжете и чувства на разочарование сред жените. 

Истината е, че не случайно изискване към повечето порно актьори е да притежават голям пенис, в някои случаи много над средната дължина. Това обстоятелство създава впечатление, че размерите, които се виждат на екрана, всъщност са нормални и предпочитани. Поради тази причина много мъже страдат от ниско самочувствие, що се отнася до размера на техния член, както и от неувереност в интимните отношения. 

Макар и косвено, жените също са потърпевши от тази пропаганда. Те могат да изградят неправилна представа за нормалната дължина на мъжкия полов орган, което води до неудовлетвореност и разочарование в интимните отношения. 

В обобщение, порнофилмите не са надежден източник на информация относно нормалната дължина на пениса, тъй като те са създадени единствено с цел задоволяване на сексуални фантазии и сензация. Порно актьорите се избират за такива на база конкретни физически характеристики и в голяма част от случаите не пресъздават нормалния размер на мъжкия полов орган в реалността.

Как да измерим размера на пениса?

Правилното измерване на дължината и дебелината на пениса изисква спазването на няколко стъпки:

  1. Измерете пениса си, когато сте уверени, че е напълно еректирал. Можете да подпомогнете процеса чрез ръчно стимулиране или сексуална активност с партньора си, докато достигнете пълна ерекция. Това гарантира по-точно измерване на максималната му дължина и дебелина;

  2. Снабдете се с линия или друг инструмент, който показва сантиметри;

  3. Настанете се удобно, като седнете или застанете прав с изправен гръб и леко разтворени крака;

  4. Поставете линията или другия измервателен уред в основата на члена. Притиснете линията леко към срамната кост.

  5. Изпънете линийката или другия измервателен уред по дължината, докато стигнете до върха (главичката);

  6. За да измерите дебелината, можете да използвате шивашки метър. Увийте метъра около най-дебелата част на еректиралия пенис. Уверете се, че лентата е плътно прилепнала, но не прекалено стегната.

  7. За да сте сигурни, че измерването е напълно точно, можете да повторите гореописаните стъпки няколко пъти.

банан приличащ на пенис

Какво мислят жените по въпроса?

Жените споделят, че „Размерът няма толкова голямо значение, колкото връзката и химията. Партньор, който е внимателен, грижовен и умел в общуването, се извисява отвъд всички притеснения относно размера на пениса”.

Според други мнения „Не става въпрос за “размера на лодката”, а за “движението в океана”. Увереността и техниката са това, което наистина допринася за удовлетвореността в интимните отношения“. 

Друг коментар от наша клиентка: „Размерът на пениса е само един малък аспект от цялостното сексуално изживяване. Доверието, комуникацията и емоционалната връзка са това, което наистина допринася за пълноценната интимност”.

Какви са методите за уголемяване на пениса?

Много мъже (а и жени) си задават въпроса: Може ли да се влияе на размера на пениса в позитивна насока? Отговорът е положителен. В днешно време за уголемяване на размера могат да се приложат както хирургични методи, така и нехирургични. 

Нехирургичните методи често включват използването на секс играчки и удължители, които са предназначени да увеличат размера и обиколката без необходимост от инвазивни процедури. Пенис екстендерите временно увеличават притока на кръв към пениса, което води до временно увеличаване на размера и твърдостта по време на сексуална активност.

От друга страна екстендерите упражняват сцепление върху пениса с течение на времето, с оглед което водят до разширяване на тъканите и трайно увеличаване на дължината. 

Такива продукти можете да откриете в категорията ни „Уголемяване на пенис„.

Изследвания на Medical News Today показват, че екстендерите могат да увеличат дължината на пениса. В проучване от 2015 г. 193 мъже са носили екстендер в продължение на 4-6 часа дневно за период от 6 месеца. След това време изследователите установяват средно увеличение между 0,9 и 2,5 cм. в дължината на отпуснатия мъжки полов орган.

Подбрали сме колекция от качествени продукти за вас:

Picture of Оригинална публикация от екипа ни
Оригинална публикация от екипа ни

Нашите автори са висококвалифицирани създадели на съдържание и експерти в областите на сексуалното здраве, психологични аспекти на интимността и продуктите за възрастни! Всяка статия е разработена с помощта на достоверни източници на информация.