Ajax Loader

Как сексът ни прави по-умни, по-щастливи и по-млади

Оцени статията
(0 ревюта)
Съдържание на статията

Малко вероятно е да Ви изненадаме, ако кажем, че сексът е не само приятен, но и невероятно полезен. Любовта „разтърсва“ цялото тяло. Но всички знаем, че истинският оргазъм не се случва между краката ни, той се случва в буквалния смисъл на думата – в мозъка. Ето как влияе добрия интимен живот на тялото ни:

За още любопитни и важни теми, относно интимния живот можете да прочетете в секс блога на Sex Shop Cleopatra!

Ставаме по-умни

Проучване от 2014 г. на група учени от университета в Мериленд доказва, че редовната сексуална активност не само увеличава образуването на нови клетки в мозъка, но и подобрява когнитивните способности – тоест мислим по-бързо и по-добре.

Бари Комисарук, професор по биология и доктор по философия, със своя екип от университета в Рутгерс посвещава 25 години на изучаването на женския оргазъм. В едно от своите проучвания 30 жени се съгласяват да си направят функционален магнитен резонанс – изследване на нервната активност на мозъка. Оказва се, че около 30 мозъчни области се активират по време на оргазъм. Мозъкът свети като коледна елха!
За сравнение: кръстословици, судоку и други интелектуални игри активират много по-малък брой мозъчни области.

Помага в борбата с депресията

Не, това няма да замени добрата психотерапия, медитация или други средства, които помагат в борбата с депресията. Връзката между депресията и секса е много сложна: депресията може да „открадне“ либидо или, колкото е странно, напротив, да го възкреси.

Но интимният живот наистина е способен да подобри настроението, защото в процеса мозъкът ни отделя цял „коктейл“ от хормони. Оргазмът съпътства производството на невротрансмитери серотонин и допамин, който е отговорен за чувството на удоволствие и щастие. И колкото по-често правим секс, толкова повече допамин произвеждаме.

Ще получим и порция окситоцин – „хормонът на любовта“, благодарение на който изпитваме голяма нежност и обич към близките хора.

Такъв хормонален пристъп води до общо отпускане, подобрява настроението, подобрява съня и помага в борбата с депресията.

Паметта и концентрация се подобряват

Изследване от 2010 г. потвърждава, че сексът увеличава броя на клетките в хипокампуса, областта на мозъка, която е отговорна за дългосрочната памет. Това означава, че ако непрекъснато забравяме къде сме оставили ключовете или телефона си, трябва да правим секс по-често.

Освен това сексът е много полезен за жени над 50 години, които забелязват, че паметта и яснотата на мисленето започва да се променя. Научните изследвания потвърждават, че след като се върнат към редовен секс или мастурбация, нивото им на концентрация отново се повишава.

Тъй като сексът е една от онези дейности, които ни карат да спрем да „скитаме в лабиринта на мислите си“ и да се концентрираме върху случващото се тук и сега, студентите също се насърчават да правят любов преди изпити.

Подмладява ни

DHEA е хормон, който е пряко свързан с процесите на стареене. Голямо количество от този хормон има при хора, които са достигнали пубертета, но с годините нивото му намалява.

Проблемът е, че приемането на този хормон в големи количества, както са установили учените, може да бъде много рисковано – риск от сърдечен удар, сърдечни заболявания, метаболитен синдром и други здравословни проблеми. По принцип трябва да се приема изключително под наблюдението на лекар. Но има и добра новина: този хормон може да се получи по естествен начин, като правим секс.

DHEA подобрява мозъчната функция, стимулира появата на нови мозъчни клетки и като бонус има положителен ефект върху имунната система и състоянието на кожата.

Picture of Оригинална публикация от екипа ни
Оригинална публикация от екипа ни

Нашите автори са висококвалифицирани създадели на съдържание и експерти в областите на сексуалното здраве, психологични аспекти на интимността и продуктите за възрастни! Всяка статия е разработена с помощта на достоверни източници на информация.

Тази публикация "Как сексът ни прави по-умни, по-щастливи и по-млади" се появи за първи път в блога на cleopatrabg.com