Ajax Loader

Идеалната възрастова разлика – съществува ли

Оцени статията
(0 ревюта)
Съдържание на статията

Казват, че възрастта е просто число, но колко вярно е това?
Спойлер: никой не знае универсалната формула за щастлива връзка и идеалната разлика във възрастта между мъж и жена, която ще работи за абсолютно всяка двойка. Има обаче статистика и различни психологически фактори, с които партньорите се сблъскват с голяма възрастова разлика, както и проучвания по този въпрос.

Днес ще разберем до какви изводи са стигнали учените и какво в допълнение към възрастта влияе върху шансовете на съпрузите да живеят щастлив живот заедно.

Как учените определиха перфектната разлика във възрастта?

Изследването, резултатите от което са дадени в повечето материали по въпроса каква разлика във възрастта между влюбените е идеална, е проведено от американски учени Уго Миалон и Андрю Франсис от университета Емори, който се намира в Атланта, със съдействието на Рандал Олсен от Мичиганския държавен университет.

Интересното е, че основната цел на тази изследователска работа (в която са участвали 3000 души) изобщо не е била да се изследва възрастовата разлика. Изследването е било насочено към анализ на разходите за сватбата и годежа и са се опитали да установят дали те влияят върху дълголетието на връзката.

Резултатите показват, че една скромна сватба без излишни разходи има същите шансове да просъществува във времето, колкото и една огромна, пищна сватба.

Въпреки факта, че първоначалната тема на изследването е различна, в процеса на изучаване на такива фактори като цената на годежа и сватбата учените успяват да съберат други потенциално важни данни. Сред тях са:
  • възраст;
  • етнос;
  • религиозност;
  • ниво на образование;
  • професии;
  • заплати;
  • семеен бюджет.

С оглед на гореизложеното, заслужава да се отбележи, че това проучване не е имало за цел да направи окончателно заключение относно идеалните възрастови разлики във взаимоотношенията. Вместо това учените се стремят да разберат по-добре тенденциите в романтичните отношения и факторите, свързани с тях.

Разлика във възрастта между мъж и жена: резултати от проучването

В хода на това проучване са направени редица интересни изводи за трайността на връзките с различна възрастова разлика между партньорите. Нека ги разгледаме всички по ред.

Една година възрастова разлика:

Установено е, че отношенията, в които участват съпрузи с разлика във възраст от една година или по-малко, продължават най-дълго и те имат най-ниския шанс за раздяла – само 3%.

Възрастова разлика от пет години:

Женените двойки с разлика от около пет години имат процент на разводи от 18%.

Възрастова разлика от 10 години:

Двойките с 10-годишна разлика между тях имат разводи от 39%.

Възрастова разлика от 20 или повече години:

Според резултатите от проучването най-голямата възрастова разлика между съпрузите има и най-голям шанс за раздяла, като процентът на разводи е дори 95%.

Това означава, че отношенията, които продължават най-дълго и изглеждат като най-положителни, включват минимални разлики във възрастта. И колкото по-висока е, толкова по-голяма е вероятността за раздяла.

Продължителност на връзката

Двойките, които са заедно от две години, намаляват шансовете си за развод с 43%. Междувременно тези, които са прекарали 10 години заедно, се развеждат с още 94% по-рядко.

Образователна разлика

Голяма разлика в нивото на образование между съпрузите има вероятност за развод от 43%.

Как разликата във възрастта между партньорите влияе на отношенията?

Има много причини, поради които една връзка завършва с развод. Но защо двойките с толкова голяма разлика във възрастта се разпадат толкова често? Ето няколко предложения:

1. Социална конвенция

Не е тайна, че двойките с голяма разлика във възрастта, обикновено се възприемат отрицателно от обществото. Проучвания показват, че хората с 10-годишна разлика по-често срещат социално неодобрение. В много случаи именно това социално неодобрение може да повлияе негативно на продължителността на връзката. Всъщност, ако двойките не получат одобрение от приятели, семейство и колеги, се разпадат много по-често.

2. Разликата в опита и житейските ценности

По правило човек на 30 години се сблъсква с други проблеми, цели, приоритети и ценности, отколкото на 20 години. Въпреки че някои двойки могат да намерят компромис въпреки различните възгледи и мнения, тези, които не могат да се примирят с тези разногласия, са по-склонни да се разделят.

3. Интимност

Интимните връзки често играят важна роля за благосъстоянието на двойките. Проблемът е, че по-възрастните хора са склонни да имат намалено желание за интимност.

По-специално жените имат трудности да раждат деца в по-напреднала възраст, а мъжете няма да бъдат толкова заинтересовани от сексуален контакт, както преди. В брак с голяма възрастова разлика, сексуалното недоволство също може да доведе до пропаст.

Констатации от други изследвания

Проучване в университета Емори не е първото, което се опитва да намери връзка между възрастовите разлики и продължителността на една връзка. И изводите на някои други са точно противоположни.

И така, съвместно проучване на Ванг-Шен Лий от университета Дикин и Терра Якиниш от Университета в Колорадо разкрива, че двойките с голяма възрастова разлика обикновено са по-доволни от връзката като цяло.

В такива взаимоотношения има и по-високо ниво на обвързаност един с друг, повече увереност и по-малко ревност, отколкото обикновено се наблюдава при двойки на една и съща възраст.

Така че просто няма консенсус сред учените по този въпрос.

Три нюанса трябва да вземете предвид, ако имате повече години разлика с половинката Ви:

1. Трябва да сте сигурни, че целите Ви съвпадат. Разликата във възрастта понякога показва разликата в приоритетите, ценностите и целите, които човек си поставя за себе си, и онези очаквания, които свързва с нова връзка. Независимо дали става дума за създаване на семейство и раждане на бебе или, обратно, забавление без задължения – уверете се, че Вие ​​и половинката Ви искате едно и също нещо от връзката.

2. Бъдете готови за коментари относно Вашите отношения. Когато започнете връзка с някой, който е много по-възрастен или по-млад от Вас, почти сигурно ще попаднете на коментари (както положителни, така и отрицателни) от някои хора от Вашето обкръжение.

Много е трудно да се избегне това, така че просто трябва да сте подготвени за това и да се опитате да не реагирате на осъждането на Вашия избор от външни лица.

3. Опитайте се да изградите партньорства. Когато единият партньор е по-възрастен от другия, той може да стане ментор за него в живота, но ако по-зрял партньор използва опита си, за да доминира над по-младия, това е тревожен знак за нездравословна връзка.

Въпреки факта, че голямата възрастова разлика с партньор може да създаде допълнителни трудности при изграждането на щастливи и дългосрочни отношения, не забравяйте, че неуспехът или успехът на която и да е връзка зависи от много фактори, включително:

  • убеждения, идеали и ценности;
  • лични цели;
  • ангажираност и приоритети;
  • положително разрешаване на конфликти;
  • общуване;
  • доверие;
  • интимност;
  • подкрепа;
  • перспектива и светоглед.

Както можете да видите, тези компоненти изобщо не са свързани с възрастта. Въпреки че някои от тях понякога зависят от възрастта, със сигурност може да се каже, че голяма част от това, което укрепва или разрушава отношенията, е по-свързано със способността да се намери общ език и да се преговаря, отколкото с разликата в изживените години.

И да, все още има любов – нека не забравяме за този много важен елемент от отношенията между половете.

Picture of Оригинална публикация от екипа ни
Оригинална публикация от екипа ни

Нашите автори са висококвалифицирани създадели на съдържание и експерти в областите на сексуалното здраве, психологични аспекти на интимността и продуктите за възрастни! Всяка статия е разработена с помощта на достоверни източници на информация.

Тази публикация "Идеалната възрастова разлика – съществува ли" се появи за първи път в блога на cleopatrabg.com