Ajax Loader

Идеалната възрастова разлика – съществува ли

Оцени статията
(0 ревюта)
Съдържание на статията

Казват, че възрастта е просто число, но колко вярно е това?
Спойлер: никой не знае универсалната формула за щастлива връзка и идеалната разлика във възрастта между мъж и жена, която ще работи за абсолютно всяка двойка. Има обаче статистика и различни психологически фактори, с които партньорите се сблъскват с голяма възрастова разлика, както и проучвания по този въпрос.

Днес ще разберем до какви изводи са стигнали учените и какво в допълнение към възрастта влияе върху шансовете на съпрузите да живеят щастлив живот заедно.

Как учените определиха перфектната разлика във възрастта?

Изследването, резултатите от което са дадени в повечето материали по въпроса каква разлика във възрастта между влюбените е идеална, е проведено от американски учени Уго Миалон и Андрю Франсис от университета Емори, който се намира в Атланта, със съдействието на Рандал Олсен от Мичиганския държавен университет.

Интересното е, че основната цел на тази изследователска работа (в която са участвали 3000 души) изобщо не е била да се изследва възрастовата разлика. Изследването е било насочено към анализ на разходите за сватбата и годежа и са се опитали да установят дали те влияят върху дълголетието на връзката.

Резултатите показват, че една скромна сватба без излишни разходи има същите шансове да просъществува във времето, колкото и една огромна, пищна сватба.

Въпреки факта, че първоначалната тема на изследването е различна, в процеса на изучаване на такива фактори като цената на годежа и сватбата учените успяват да съберат други потенциално важни данни. Сред тях са:
  • възраст;
  • етнос;
  • религиозност;
  • ниво на образование;
  • професии;
  • заплати;
  • семеен бюджет.

С оглед на гореизложеното, заслужава да се отбележи, че това проучване не е имало за цел да направи окончателно заключение относно идеалните възрастови разлики във взаимоотношенията. Вместо това учените се стремят да разберат по-добре тенденциите в романтичните отношения и факторите, свързани с тях.

Разлика във възрастта между мъж и жена: резултати от проучването

В хода на това проучване са направени редица интересни изводи за трайността на връзките с различна възрастова разлика между партньорите. Нека ги разгледаме всички по ред.

Една година възрастова разлика:

Установено е, че отношенията, в които участват съпрузи с разлика във възраст от една година или по-малко, продължават най-дълго и те имат най-ниския шанс за раздяла – само 3%.

Възрастова разлика от пет години:

Женените двойки с разлика от около пет години имат процент на разводи от 18%.

Възрастова разлика от 10 години:

Двойките с 10-годишна разлика между тях имат разводи от 39%.

Възрастова разлика от 20 или повече години:

Според резултатите от проучването най-голямата възрастова разлика между съпрузите има и най-голям шанс за раздяла, като процентът на разводи е дори 95%.

Това означава, че отношенията, които продължават най-дълго и изглеждат като най-положителни, включват минимални разлики във възрастта. И колкото по-висока е, толкова по-голяма е вероятността за раздяла.

Продължителност на връзката

Двойките, които са заедно от две години, намаляват шансовете си за развод с 43%. Междувременно тези, които са прекарали 10 години заедно, се развеждат с още 94% по-рядко.

Образователна разлика

Голяма разлика в нивото на образование между съпрузите има вероятност за развод от 43%.

Как разликата във възрастта между партньорите влияе на отношенията?

Има много причини, поради които една връзка завършва с развод. Но защо двойките с толкова голяма разлика във възрастта се разпадат толкова често? Ето няколко предложения:

1. Социална конвенция

Не е тайна, че двойките с голяма разлика във възрастта, обикновено се възприемат отрицателно от обществото. Проучвания показват, че хората с 10-годишна разлика по-често срещат социално неодобрение. В много случаи именно това социално неодобрение може да повлияе негативно на продължителността на връзката. Всъщност, ако двойките не получат одобрение от приятели, семейство и колеги, се разпадат много по-често.

2. Разликата в опита и житейските ценности

По правило човек на 30 години се сблъсква с други проблеми, цели, приоритети и ценности, отколкото на 20 години. Въпреки че някои двойки могат да намерят компромис въпреки различните възгледи и мнения, тези, които не могат да се примирят с тези разногласия, са по-склонни да се разделят.

3. Интимност

Интимните връзки често играят важна роля за благосъстоянието на двойките. Проблемът е, че по-възрастните хора са склонни да имат намалено желание за интимност.

По-специално жените имат трудности да раждат деца в по-напреднала възраст, а мъжете няма да бъдат толкова заинтересовани от сексуален контакт, както преди. В брак с голяма възрастова разлика, сексуалното недоволство също може да доведе до пропаст.

Констатации от други изследвания

Проучване в университета Емори не е първото, което се опитва да намери връзка между възрастовите разлики и продължителността на една връзка. И изводите на някои други са точно противоположни.

И така, съвместно проучване на Ванг-Шен Лий от университета Дикин и Терра Якиниш от Университета в Колорадо разкрива, че двойките с голяма възрастова разлика обикновено са по-доволни от връзката като цяло.

В такива взаимоотношения има и по-високо ниво на обвързаност един с друг, повече увереност и по-малко ревност, отколкото обикновено се наблюдава при двойки на една и съща възраст.

Така че просто няма консенсус сред учените по този въпрос.

Три нюанса трябва да вземете предвид, ако имате повече години разлика с половинката Ви:

1. Трябва да сте сигурни, че целите Ви съвпадат. Разликата във възрастта понякога показва разликата в приоритетите, ценностите и целите, които човек си поставя за себе си, и онези очаквания, които свързва с нова връзка. Независимо дали става дума за създаване на семейство и раждане на бебе или, обратно, забавление без задължения – уверете се, че Вие ​​и половинката Ви искате едно и също нещо от връзката.

2. Бъдете готови за коментари относно Вашите отношения. Когато започнете връзка с някой, който е много по-възрастен или по-млад от Вас, почти сигурно ще попаднете на коментари (както положителни, така и отрицателни) от някои хора от Вашето обкръжение.

Много е трудно да се избегне това, така че просто трябва да сте подготвени за това и да се опитате да не реагирате на осъждането на Вашия избор от външни лица.

3. Опитайте се да изградите партньорства. Когато единият партньор е по-възрастен от другия, той може да стане ментор за него в живота, но ако по-зрял партньор използва опита си, за да доминира над по-младия, това е тревожен знак за нездравословна връзка.

Въпреки факта, че голямата възрастова разлика с партньор може да създаде допълнителни трудности при изграждането на щастливи и дългосрочни отношения, не забравяйте, че неуспехът или успехът на която и да е връзка зависи от много фактори, включително:

  • убеждения, идеали и ценности;
  • лични цели;
  • ангажираност и приоритети;
  • положително разрешаване на конфликти;
  • общуване;
  • доверие;
  • интимност;
  • подкрепа;
  • перспектива и светоглед.

Както можете да видите, тези компоненти изобщо не са свързани с възрастта. Въпреки че някои от тях понякога зависят от възрастта, със сигурност може да се каже, че голяма част от това, което укрепва или разрушава отношенията, е по-свързано със способността да се намери общ език и да се преговаря, отколкото с разликата в изживените години.

И да, все още има любов – нека не забравяме за този много важен елемент от отношенията между половете.

Оригинална публикация от екипа ни
Оригинална публикация от екипа ни

Нашите автори са висококвалифицирани създадели на съдържание и експерти в областите на сексуалното здраве, психологични аспекти на интимността и продуктите за възрастни! Всяка статия е разработена с помощта на достоверни източници на информация.

Тази публикация "Идеалната възрастова разлика – съществува ли" се появи за първи път в блога на cleopatrabg.com