Ajax Loader

Ексхибиционистите: защо го правят

Оцени статията
(0 ревюта)
Съдържание на статията

Разхождате се вечер в парка, а непознат блокира пътя Ви. Разтваря палтото си, а отдолу – нищо, чисто гол. Някои преживяват такава травматична среща още в детството, други за първи път се сблъскаха с това явление като възрастни. Сигурно се чудите, защо изобщо има нужда от това?

Ексхибиционисти: кои са те?

От гледна точка на психологията ексхибиционизмът е сексуално отклонение, парафилия, която се характеризира с много силна нужда да показват гениталиите си пред непознати. Обикновено „неочаквано откритие“ се провежда на обществени места, където има лесен начин да избягат. Целта на такава демонстрация е шоковата реакция на „жертвата“, именно за нея си мечтаят и я постигат.

Не трябва да ги бъркаме с нудисти. Нудистите не демонстрират умишлено голотата си. Те не възнамеряват да принуждават други хора да се взират в гениталиите им. В същото време, ако се вълнувате, когато се събличате пред гаджето си, това не е ексхибиционизъм, а напълно здравословна реакция. Но ако се вълнувате да привлечете погледите на случайни минувачи когато правите секс на публично място, това вече може да е признак на някакво психично разстройство.

По същия начин стриптийз танцьорите не са ексхибиционисти, тъй като демонстрират интимните си части пред публиката, която иска да ги види.

Ексхибиционизмът е характерен главно за мъжете. Национално проучване в Швеция показа, че 4,1% от мъжете и само 2,1% от жените признават, че са показвали гениталиите си на непознати поне веднъж в живота си. Освен това мъжете са по-често арестувани за такова поведение, тъй като жените жертви са по-склонни да извикат полиция в такива случаи.

Така че, за да наречем някого ексхибиционист, са необходими следните компоненти:

  • сексуална възбуда от самия акт на демонстрацията;
  • изненада за „жертвата“.

Защо имат нужда от това?

Склонността към ексхибиционизъм обикновено се проявява доста рано. Например, едно от проучванията показа, че някои ексхибиционисти „започват своето пътуване“ на 12 години, преминавайки на редовни „сесии“ на 15.

По правило това са затворени, нерешителни хора. Такъв човек определено не е душата на компанията, трудно му е да намери нови познанства и общ език с други хора. По този начин повечето ексхибиционисти срещат трудности в общуването. Те преминават към нездравословно поведение именно поради невъзможността за изграждане на нормални сексуални отношения.

Опитали и изпитали вълнение от това, те фиксират в съзнанието си връзката между демонстрацията на гениталиите и удоволствието, след което вече им е трудно да се откажат от вредните практики. Не е толкова лесно да се прекъсне тази психологическа връзка.

Каква реакция очакват?

Изследователски екип попита 185 ексхибиционисти каква реакция от зрителя би била желателна за тях. Най-честият отговор (35,1%) е: „Бих искал непознат да има сексуален контакт с мен.“ „Реакцията изобщо не е важна“, отговорили 19,5%. 15,1% биха искали „жертвата“ да покаже интимните си части. Следва „наслада“ – 14,1%, „всяка реакция“ – 11,9%. И само 3,8% от ексхибиционистите искат „жертвата” да изпитва гняв или отвращение, а още по-малко 0,5% избраха страха за желана реакция.

Как се лекуват?

Както всяко разстройство на сексуалността, обикновено лечението на ексхибиционисти започва с терапия. Понякога лекарите изписват и лекарства – те добавят антидепресанти към терапията. Ако лечението не даде желания ефект и проблемът е по-сериозен, на мъжете могат да бъдат предписани лекарства, които блокират ефектите на тестостерона.

Какво общо има чайникът?

Има няколко вида парафилии, които все още се считат за ексхибиционизъм, но не включват непременно парк и палто. Интернет дава възможност на ексхибиционистите да направят практиката си по-малко травматична за външни хора.

Рефлектопорно

Снимането гол във всяка отразяваща повърхност. Рефлектопорно се нарича снимки на голи мъже и жени, отразени в чайници, телевизионни екрани, тостери и дори ножове и вилици. Феновете на рефлектопорното обикновено след това качват снимките в интернет.

Тази мода започва с мъж, който се опитва да продаде чайник на австралийски търг и го снима специално за тези цели. Голoто му тяло се вижда в отражението.

Историята не е запазила подробностите: какъв чайник е бил, дали австралиецът е успял да го продаде и колко пари е поискал за него.

Анасирма

Това е повдигане на полата, когато под нея няма бельо.

Кандаулизмът

Форма на сексуална извратеност, при която човек получава сексуално удоволствие, когато показва голия си партньор. Това разтройство е кръстено на древният цар Кандавл, който според легендата показва голата си жена на своя бодигард.

Мунинг

Умишлено показване при мъжете на задните им части пред други хора. Използва се в знак на протест или презрение, за забавление или просто да шокират околните.

Флешинг

Показване на гърдите или гениталиите при жените.

Мартимаклия

Форма на сексуално отклонение, при която човек се възбужда, когато някой друг го наблюдава как прави секс.

Стрикинг

Тичане гол на обществено място. Обикновено това не е сексуално, а провокативно.

Picture of Оригинална публикация от екипа ни
Оригинална публикация от екипа ни

Нашите автори са висококвалифицирани създадели на съдържание и експерти в областите на сексуалното здраве, психологични аспекти на интимността и продуктите за възрастни! Всяка статия е разработена с помощта на достоверни източници на информация.

Тази публикация "Ексхибиционистите: защо го правят" се появи за първи път в блога на cleopatrabg.com