Ajax Loader

Болки при секс – причини и решения – Cleopatra

Оцени статията
(0 ревюта)
Съдържание на статията

Голям процент от жените с активни интимни контакти изпитват устойчива и повтаряща се болка след или по време на секс. Тя може да се дължи на физиологическо или емоционално ниво.

В днешната статия от Cleopatra, ще разберем какви могат да бъдат евентуалните причини за болка по време или след секс и какво можем да направим по въпроса.

Какви са възможните причини за болка при секс?

Причините за болезненост при секс могат да бъдат многообразни. От Cleopatra извадихме няколко от най-често срещаните възможности и техните потенциални решения:

Кисти на яйчниците

Проявява се като мигновена остра болка в хълбока, когато партньорът прониква на дълбоко. Има вероятност и за тъпа болка по време на месечния цикъл.

Повечето кисти могат да бъдат безобидни. Изчезват без лечение за около 3 месеца. Добре е да посетите гинеколога си, за да сте сигурни в диагнозата. Обезболяващо хапче преди половия акт би могло да тушира болезнеността, но това не е решение на проблема. 

Подбирайте пози, в които вие да сте отгоре за да владеете проникването и бързината. Съветват от Cleopatra.

Инфекции

Усещате изразен сърбеж в гениталната област и силна чувствителност дори и при съвсем нежно докосване. След секс усещате влагалището си пламтящо. Възможната причина е инфекция. Тя може да е причинителя на страданието по време на интимен акт. 

Посетете лекар за да потвърди или отхвърли диагнозата. Той знае как бързо и ефективно да премахне проблема. 

Болки в меките тъкани

Причината може да бъде ръбеста тъкан причинена от различни разкъсвания. Масажа веднъж дневно с лубриканти на водна основа би бил от полза в ситуацията.

Фиброма

Когато партньорът ви прониква, изпитвате усещане за някаква вътрешна преграда. Имате болезнен менструален цикъл, често ходите по малка нужда и изпитвате болезненост в кръста. Тази симптоматика може да бъдат предизвикана от фибриден тумор на матката. Той е доброкачествено образувание.

Най-ефективното решение е операцията, но е възможно и спирането на притока кръв към тумора, което го унищожава. 

Вулвовагинит

Парещото усещане и остра болезненост по време на секс. Възможно е да имате вулвовагинит. Всичко се дължи на раздразнение в нервните окончания. Отключващите фактори са разнородни.

Ендометриоза

При дълбоко проникване след сексуалния акт усещате остра болезненост, обхващаща целия таз, наподобяваща предменструалните усещания.

Вероятния проблем е ендометриоза, която може да предизвика безплодие.

Емоционални фактори

При ниско самочувствие, проблеми в отношенията, страх от интимност, депресивни състояния нивото на желание намалява, което се изразява във физическа страдание.

От всичко е ясно едно – посетете вашия лекар! С тази статия можем единствено да ви насочим към евентуален проблем, но лечението доверяваме на 100% на модерната медицина.

Към кого да се обърнем ако имаме проблем с болката?

Ако болката се проявява поради физиологични симптоми е необходимо да се обърнете към гинеколог. Той може да ви назначи необходимите изследвания и да ви предпише нужните лекарства.

Не се подлагайте на самолечение, когато става дума за заболявания и проблеми с интимните ви части. Това е опасно и може да развали секса за вас.

При емоционално изявени фактори потърсете помощ от психолог или просто си починете. Ще се учудите как 2-3 дена извън града, с партньора ви ще се отрази на сексуалното и ментално здраве.

Как да се справим със сухотата във влагалището?

За да се отървете от вагиналната сухота, е препоръчително да използвате лубрикант на водна основа. Болките при сухота се усещат по време на секс. Изберете лубрикант близо до естественото pH и избягвайте вазелин, кокосови масла и други “био” или “домашни” продукти. Благодарение на овлажнителите и лубрикантите ще намалите дискомфорта, който усещате при секс.

Винаги ли са нужни медикаменти?

Лечението не винаги става с медикаменти. Всичко зависи от проблема. При недостиг на достатъчно овлажненост употребявайте подходящите лубриканти.

В повечето случаи проблемите се крият в овлажняването. Този проблем се решава доста лесно. Можете да посетите Cleopatra и да изберете подходящ лубрикант, според вашите нужди.

Picture of Оригинална публикация от екипа ни
Оригинална публикация от екипа ни

Нашите автори са висококвалифицирани създадели на съдържание и експерти в областите на сексуалното здраве, психологични аспекти на интимността и продуктите за възрастни! Всяка статия е разработена с помощта на достоверни източници на информация.

Тази публикация "Болки при секс – причини и решения – Cleopatra" се появи за първи път в блога на cleopatrabg.com