Ajax Loader

10 Факта за спермата, които може би не знаехте

Оцени статията
(0 ревюта)
Съдържание на статията

Светът без тези малки опашати приятели би бил много самотен. Подготвили сме Ви любопитна информация за спермата, с която да се запознаете:

1. Ненормална нормална сперма

В човешкият организъм настройките се „бъгват“ от време на време. Затова сперматозоидите не изглеждат еднакво? 90% от тях са деформирани: някои имат две опашки, други имат огромни глави, нагънати опашки – списъкът продължава и продължава.

2. Количество отделена сперма

Възрастен жребец (кон, а не мъж) отделя наведнъж около 60-100 мл сперма, бик – 40-50 мл, а човек само 2-6 мл, тоест около половин чаена лъжичка.

3. Сперматозоидите носят шапки

Добре, не всъщност шапки, а акросома. Това е мембранен везикул, който съдържа химикали, които се отделят, когато сперма се прикрепи към яйцеклетка. Тези вещества разтварят повърхността на яйцеклетката, така че сперматозоидите да проникнат вътре.

4. Един тестис е достатъчен

Ако в резултат на злополука човек загуби един тестис, вторият пак ще може да произведе достатъчно сперма, за да зачене дете. Може дори да се увеличи. Известният колоездач Ланс Армстронг губи един тестис заради рак, но това не му попречи да стане баща на пет деца.

5. Силна конкуренция

Около 200 милиона сперматозоиди се състезават за правото да оплодят яйцеклетката.

6. Работилницата никога не затваря

Жените се раждат с фиксиран набор яйцеклетки за цял живот, но при мъжете всичко е подредено по различен начин. Те произвеждат сперма непрекъснато. Цял живот. С напредване на възрастта спермата става по-бавна, но механизмът все още функционира 24/7.

7. Имунитетът не я харесва

В нашата имунна система има специални антигени, които определят външни клетки като заплаха и трябва да бъдат унищожени. Тази система се опитва да опази само онези клетки, които са в организма от раждането, а останалите са непознати и се считат за враг. Спермата започва да се произвежда при момчета на възраст 11-13 години, така че имунната система не я харесва, приема я за външен обект. Ето защо образуването й става в специални тубули, които са изолирани от имунната система. За съжаление понякога механизмът се проваля и имунитетът на мъжете или жените, срещайки се със сперматозоиди, ги унищожава.

8. Посмъртно оплождане

Технологията никога не спи. Днес програмите на ART (асистирана репродуктивна технология) след смъртта на биологичните родители вече не са обект на научнофантастичен роман. Днес има два варианта за посмъртно размножаване: те използват криоконсервирана сперма (или яйцеклетки) за оплождане или вземат сперма от наскоро починал мъж. Първата такава бременност се постига във Великобритания през 1997 г. Тази програма все още повдига много медицински и правни въпроси.

9. Продължителност на живота

Веднага след като спермата напусне тялото, отброяването до края на живота им започва. Но те не умират в рамките на няколко часа, както някои смятат. Продължителността им на живот е 3-5 дни. Да, и „да ги убиете“ не е толкова просто – обикновено сперматозоидите умират от дехидратация.

10. Спермата има собствено здравословно състояние

Както всяка друга система в нашето тяло, тя се нуждае от „подхранване“. За нейното добро състояние е препоръчително човек да спазва здравословен начин на живот, той не трябва да пуши и да пие много алкохол. Едно проучване показва, че три или повече чаши кафе на ден намаляват концентрацията на сперматозоиди, а при тези, които консумират много зърнени храни, всичко е повече от добре.

Оригинална публикация от екипа ни
Оригинална публикация от екипа ни

Нашите автори са висококвалифицирани създадели на съдържание и експерти в областите на сексуалното здраве, психологични аспекти на интимността и продуктите за възрастни! Всяка статия е разработена с помощта на достоверни източници на информация.

Тази публикация "10 Факта за спермата, които може би не знаехте" се появи за първи път в блога на cleopatrabg.com