София 1700, ул. "Проф. д-р. Иван Странски" 1 В

Sexpedia: Речникът на секс термините

Адреналин

Това е хормон, произвеждан от надбъбречните жлези, които се намират върху бъбреците. Известен още като "епинефрин", този хормон се освобождава в моменти на стрес, което води до повишено кръвообращение, по-тежко дишане и въглехидрати, които се разграждат от метаболизма, всичко това в подготовка за физическо натоварване. В БДСМ продукцията на този химикал може да направи сцената още по-опияняваща и съблазнителна, тъй като дъхът става по-тежък и нервните окончания стават по-възприемчиви към околната среда и докосването.

Амниотична течност

Тази течност, съдържаща се в околоплодния мехур, служи като защитен дом за растящия плод, като не само създава буфер от травма, но и доставя жизненоважни хранителни вещества с любезното съдействие на носещия родител.

Анален разширител

Това устройство – често формована конична латексова форма с гладка куполна горна част – може да се носи вътрешно в аналната кухина за постепенно удължаване на продължителността (или за един удължен период от време през деня, ако сте готови за предизвикателството) за да ви помогне да се научите да отпускате мускулите на сфинктера си, да се запознаете с усещането, че имате нещо в задника ви, и да стимулирате снопа от чувствителни нервни окончания около ануса. Тъй като стимулацията на простатата често се наблюдава при поставяне или по време на употреба, много от тях вече включват тези устройства в своята партньорска или самостоятелна сексуална игра. За хората с вагини оргазмите, постигнати поради анална стимулация, са всъщност все още клиторални оргазми! „Крушките” на клитора, които достигат назад и в тялото, се стимулират по-лесно при анално проникване.

Аналингус (познато като "Римминг")

Без липса на прякори (ядене на дупе, хрупкане на дупе), това е актът на сексуално стимулиране на партньора чрез дразнене на неговия, нейния или техните ануси. По време на този сексуален акт единият партньор използва своите орални умения (уста и език), за да стимулира ануса на другия и често на свой ред простатата или жлезата на Скене на възприемчивия партньор. Тъй като хигиената се превръща в основна грижа, партньорите трябва да имат съгласие относно нивата на желаната чистота и подготовка, преди да започнат тази практика.

Андрогинност

Това е практиката за размиване на бинарния пол с помощта на външния вид, резултатът от което се възприема като мъжки и женски. Това беше начин на радикално нарушаване на естетическите норми на културата, ангажиран от широк спектър от емблематични фигури от музикални независими като Дейвид Боуи и Принс до модели от средата на деветдесетте като Джени Шимизу и Кристен Макменами. Смело издълбаване на хибридно пространство за представяне на пола никога не е преставало да отваря очи и от време на време да спуска челюсти в процеса.

Анус

В исторически план това се отнася до отвора в края на храносмилателния тракт на тялото, от който се елиминират отпадъците. Съвременните дефиниции сега разглеждат и сексуално възприемчивия капацитет (за хора от целия спектър на пола) на този орган.

Афродизиаци

Това са вещества – често кулинарни, медицински или фармацевтични (органични или синтетични) по природа – които стимулират, усилват и/или поддържат сексуалното желание. Някои примери могат да включват стриди, ягоди, потопени в шоколад и испанска муха. В крайна сметка ефектите им се реализират до голяма степен от ключови концентрации на химикали, които взаимодействат с човешката биохимия, за да предизвикат сексуални реакции.

Асексуален

Това е сексуалната ориентация, показателна за тези, които нямат сексуално влечение към другите и/или отхвърлят приоритета на секса като средство за връзка с другите.

БДСМ (BDSM - Bondage/Dominance/Sadism/Masochism)

Обхващайки огромен набор от действия и общности, това съкращение грубо означава робство/дисциплина, господство/подчинение и садизъм/мазохизъм. В този сексуален терен, взаимното възприемане на динамична игра с усилена мощност е ключът и „сигурната дума“ държи всички наясно с границите. Контролирана болка, ограничение, сензорна депривация, подчинение и поклонение са сред диапазона от пречупвания, обсъждани от партньорите, за да се установят граници, преди да се включат в действия.

BIPOC (Black / Indigenous / People-of-Color)

Това съкращение означава чернокожи/коренни/цвeтни хора, нова еволюция в американския расов лексикон. Хората от африкански произход, индиански произход и редица други неевропейски етноси, за които този термин предлага по-голяма, по-нюансирана видимост, виждат навременна стойност в дефинирането на расата в Америка отвъд прекалено опростената двоична система „черно/бяло“.

Бисексуален

Това е сексуалната ориентация, показателна за тези, които са привлечени както от идентифицирани и представящи се лица, така и от мъже и жени.

Бичуване

За някои, правилното количество болка по взаимно съгласие може да стимулира най-задоволяващото удоволствие. Тази практика установява, че единият партньор удря другия с инструмент (популярни са бичове, камшици, нагайки), като обръща специално внимание на приближаването до прага на удоволствието на възприемчивия партньор без - благодарение на определена безопасна дума и предварително договаряне - прекрачване на граници.

Бог

Този термин е германски по произход и се използва в религиозните традиции за обозначаване на всемогъщо, най-висше божество. В съвременните транскултурни диалози терминът често се приписва на божествени същества и начините, по които се смята, че те се проявяват в живота ни.

Бути Кол (Booty Call)

Този термин – съименник на сингъла на Blackstreet от 1996 г. и филма на Джейми Фокс от 1997 г. – се отнася до случай на телекомуникация, който е иницииран единствено за сексуални (за разлика от дългосрочни романтични) цели. Мобилната технология и повсеместното разпространение на текстови съобщения в живота ни доведоха до един-единствен SMS (обикновено „sup“, „you up?“ или „WYD?“), работещ по почти същия начин. Терминът може също да се отнася до често предизвиканите сексуални срещи, които възникват в резултат на тези обаждания или текстове, или онези лица сред нашите сексуални възможности, които запазваме за тези цели.

Боттом (Bottom / BOT / Отдолу)

Името на тази роля еволюира в резултат на проникващите/възприемчивите конвенции на гей, цис-мъжки анален секс, но сега е пример за – понякога стигматизирано, понякога празнувано – приемане на поемащата сексуална роля.

Букаке (Bukkake)

Ако традиционната свирка е една порция, заповядайте на бюфет „всичко, което можете да ядете“. Смята се, че е кодифициран в японското порно от 80-те години на миналия век, този акт поставя консенсусно орално поемащ върху приемащия край на множество еякулации върху нея, неговото или тяхното лице.

Буси (Bussy)

Този жаргонен термин произхожда от общността на черните гейове и представлява умишлена феминизация на ануса (оприличавайки го на вагината или „путка“) с цел сексуална привлекателност.

Гей

Този термин се използва като дескриптор за тези, които имат влечения към същия пол. В течение на много епохи то също се е превърнало в обща подигравка или обида, докато съвременните куиър и свързани общности опитаха да положат усилия да повишат осведомеността за психологически увреждащите ефекти от това явление.

Генг Бенг / Групово чукане (на английски Gang Bang)

Сексуален акт, който включва множество хора (най-често), проникващи в един човек едновременно или един по един. Обикновено двойното проникване (направено от двама - ако не и повече - хора) се случва заедно с други изключително стимулиращи действия. Както при повечето дейности, които изискват участието на друг, човек трябва да е наясно с броя на хората, които участват и действията, които ще се случат, преди да може да даде съгласие.

Гениталии

Това са външните полови органи (обикновено идентифицирани като вагината и пениса). Исторически те са били основният начин на социално кодиране на пола, сексуалността и пола, но настоящите диалози (инициирани от LGBTQIA+ общността) поставят въпроса дали наличието на вагина определя индивида като жена и/или наличието на пенис го определя като мъж.

Граници

Този термин се отнася до границите, които поставяме за себе си и другите, емоционално и физически, през целия си живот. Повечето обърквания, неправилна комуникация и неправилно тълкуване могат да бъдат избегнати, като сте достатъчно осъзнати, за да прецените собствените си граници и достатъчно бърз, за да ги съобщите на партньорите си изрично.

Двойно проникване (на английски Double Penetration - DP)

Актът на проникване в два отвора, като вагина и анус, анус и уста, или всяка комбинация от тях. Въпреки че човек може да постигне тази многослойна стимулация с множество партньори, те не са необходими. С достатъчно въображение, смазка и секс играчки не е необходим и един партньор. Просто се уверете, че ако имате вагина и се забавлявате с анална игра, почистете добре всички пръсти и играчки, преди да поставите това, което е било в ануса ви във вагината ви!

Джендъркуиър

Лице, което не се идентифицира с бинарния пол, вместо това се идентифицира като нито един, нито мъж и жена и/или комбинация от мъжественост и женственост.

Джи точка (на английски G-spot)

Този „вътрешен бутон за удоволствие“, разположен на външната стена на вагиналния канал (приблизително 2 инча над точката на влизане и анатомично известен като уретрална гъба), е сред основните стимули за стимулиране на вагина. Често за някои, чрез стимулирането на тази точка - не само дълбочината и ритъма на проникването - оргазъм се постига най-лесно. Този термин е съкратената версия на „местото на Графенберг“, кръстено на германо-американския лекар Ернст Графенберг, на когото се приписва идентифицирането му, както и развитието на вътрематочното устройство (ВМС). Последните изследвания разкриват, че „G Spot” е част от много по-сложна оргазмична реакция, сега известна като Clitoral Urethral Vaginal Complex или „CUV complex” на кратко. Тази нова дума, добавена към нашия лексикон за вагинални оргазми, ни казва, че вътрешните оргазми за хора с вагини не засягат само гъбата на уретрата, но и клитора и уретрата!

Дигитални запознанства (известни още като онлайн запознанства)

Цифровият бум от началото на хилядолетието (и отзвука на мобилните технологии през 2010 г.) се роди, което се превърна в един от най-популярните начини за изследване на романтични връзки за много хора в световен мащаб. Като цяло сайтовете и приложенията за запознанства ви позволяват да създадете профил, който живее сред тези, които се преглеждат от мрежата на други потребители, някои платформи позволяват само на взаимно избрани потребители да си изпращат съобщения. Критиците на дигиталните запознанства изтъкват, че данните, публикувани от водещите онлайн платформи за запознанства, разкриват, че расата играе основна роля в желаността сред потребителите.

Дик Пик / Снимка на пениса (на английски Dick Pick)

Това е създадената от технологиите конвенция за човек с пенис, който прави снимка на пениса си. Може да изглежда безобидно, добронамерено, секси или дори автентично честно на пръв поглед, но тези изображения твърде често се изпращат без или преди искане. Преди да натиснете бутона за изпращане, помислете, че голите тела могат да бъдат забавен и секси начин да примамите партньор, но бъдете наясно с правилата и рисковете: 1) трябва да знаете със сигурност, че вашите голи фигури са добре дошли от лицето, на което ги изпращате . 2) Може да искате да се уверите, че лицето ви и/или други средства за безспорно идентифициране не присъстват в изображението, тъй като то може да бъде (и често се вижда) от повече хора, а не само от човека, за когото е било първоначално изпратено. 3) Може да искате да помислите за психологически увреждащия ефект, който може да е резултат от липсата на потвърждение на тялото ви в този контекст.

Дилдо

Това е предмет с цилиндрична форма, който може да бъде направен от различни материали, като стъкло и силикон са едни от малкото. Може да се използва за анална или вагинална стимулация на себе си или на партньора. Дилдото най-често е с реалистична форма на пенис, понякога предназначен да бъде толкова представителен, че дори да има вени и тестиси. Въпреки това, не всички дилда имитират пенис. Те не вибрират, за разлика от вибраторите и в повечето случаи имат широка вакуумна основа, за да залепва за плочки и гладки повърхности.

ДИЛФ (на английски DILF)

Това е акроним от ерата на „новото хилядолетие“ за татко, който бих искал да чукам (термин, широко стимулиран от сексуалната фетишизация на популярната гей общността на архетипите на „татко“).

Дишане / Дихателна работа

Тези термини се отнасят до практиката на обмислено вдишване и издишване, която може да бъде част от умствени уелнес, медитативни и чувствени (сред безкрайните други) практики.

Довеждане до ръба (на английски Edging)

Сега набирайки популярност сред цис-/хетеросексуалните лица, името на този сексуален акт произхожда от културата на гей общността. Той ангажира засилена сексуална реакция чрез стимулация от себе си или от партньора, наближавайки точката на оргазъм, преди рязко да се отдръпне от освобождаването... след това повторете.

Доминант (известен също като Domme/Dom)

Този термин описва онези, които ръководят и държат по-голямата част от контрола в рамките на установена връзка доминант/подчинение. В рамките на БДСМ общността ролята е тази, която определя какво ще или няма да бъде позволено да изживее на подчинения (в рамките на договорените параметри на съгласие и преговори). Важно е да се отбележи, че всички параметри на връзката са били обсъдени преди „сцената“ (започването на връзка) с този партньор по време на преговорите. В много отношения с доминант/подчинение (или D/S), доминантът може да носи такива имена като „татко/мама“, „господин/дама“ и „господар/господарка“, всички в зависимост от това, което е било договорено по време на преговорите. "Dom" понякога може да се използва като мъжка кратка форма на доминант, като "Domme" е женският род.

Доминатрикс (на английски Dominatrix)

До голяма степен установен в БДСМ общността, този термин се използва за описване на ролята на жената в доминиращата позиция. Тази роля може да бъде сексуално привлекателна за мнозина, включително цис-мъжете, тъй като предизвиква класическите роли на пола, като поставя женското лице като отговорно и мъжественото лице в по-ниско положение. Известно е, че мнозина наемат хора, които са професионални доминатори.

Допамин

Това съединение се произвежда от тялото като невротрансмитер (химичен пратеник, който се освобождава от тялото към мозъка) и често е предшественик на други хормони като адреналин. Той играе важна роля в начина, по който изпитваме удоволствие и играе роля в това как телата ни се движат и се справят с емоциите. Получаването на достатъчно сън, добра храна, упражнения, слушане на хубава музика, медитация и много други релаксиращи, подхранващи дейности могат да повишат нивата на допамин и да помогнат на мозъка ви да функционира в най-добрия си вид. Тъй като това е химикалът „Чувствайте се добре“, допаминът също е отговорен за поведението на пристрастяване. Тъй като се освобождава всеки път, когато човек се „чувства добре“, допаминът може да наводни системите ни, когато изпитваме оргазъм, мастурбираме или участваме в някаква предизвикваща напрежение любовна игра.

Дупка на славата (на английски Glory Hole)

Този термин се отнася до отвор с височина на чатала в стената или преграда, през който се извършват анонимни сексуални актове (обикновено фелациo). Свързано с гей културата от 70-те, но документирано в разкази от 1707 г., мнозина вярват, че феноменът е възникнал в мъжките тоалетни, където онези, които не се интересуват да бъдат идентифицирани като хомосексуалисти, са разработили средство за запазване на анонимността в преследването на сексуално освобождаване.

Ебач (на английски Fuckboy)

Този термин действа малко по-различно в различните общности въз основа на сексуална ориентация, раса/етническа принадлежност, регион и/или социално-икономически статус. Обикновено означава идентифициран мъж или представящ се такъв, което остава на разположение на онези, които ги намират за привлекателни, като има лесен достъп до тях (обикновено чрез текст) в момент на предизвестие за сексуално удовлетворение „без ограничения“. В съответствие с тази практика, те често развиват твърда емоционална дистанция, като не позволяват на сексуалните партньори дългосрочна романтична интимност. Прецизното лично подстригване и почти религиозният ангажимент към фитнеса са центрирани като ключови отличителни белези на този екипаж в социалните медии, като страхът от остаряване и финансовата несигурност следват отблизо.

Екосексуалност

Кодифицирана от нова вълна от радикално сексуално-позитивни лидери на мисълта (Ани Спринкъл главната сред тях), екосексуалността уникално влияе на естествения свят около нас в човешките практики на секс и сексуалност. Това може да варира от по-голяма екологична отговорност при изхвърляне на използвани контрацептиви, продукти за менструация и секс играчки до сексуално ангажиране с растения, почва, звезди, луна и водни тела, като празнуването на стимулиращите ефекти на секса в природата попада някъде по средата.

Ексхибиционизъм

Това е удоволствието да бъдеш гледан, докато участваш в сексуални актове (за разлика от воайорството или удоволствието да гледаш тези, които участват в сексуални актове). Някои биха казали: „Вземете си партньор, който може да прави и двете!“ Разбира се, има и такива, чийто ексхибиционизъм не е сексуален, като например човек, който се държи диво, защото харесва вниманието на публиката – едно е сигурно: сексуален или не, ексхибиционистът получава тръпката си от изпълнение пред публика.

Емаскулация

Това е практиката на подчиняване на индивид (обикновено идентифициран мъж) чрез подкопаване на чувството му за мъжественост. Емаскулацията или актът обикновено означава, че този индивид чувства, че неговото или неговото чувство за мъжка гордост и достойнство е поставено под въпрос, свалено, подигравано или напълно лишено.

Енби (на английски Enby)

Този термин — фонетично изписване на „n.b.“, съкращението за недвоичен код — наскоро пристигна, за да опише онези, които не определят пола си от гледна точка на ограничения обхват на двоичния код; те локализират своята полова идентичност извън двата традиционни варианта (жена или мъж). Тези лица често изрично, конкретно и умишлено са преминавали от мъж към жена или от жена към мъж с настояване да не заемат позициониране на пола „в средата“ или „недефинирано“. Докато разговорът за половата идентичност продължава да се развива, жизненоважно е да признаваме и уважаваме езика, който новите общности създават, за да назоват половете си, тъй като полът се отнася за всеки от нас поотделно.

Ендометриоза

Това често болезнено състояние възниква, когато тъкан, подобна на ендометриума, се развива в извънматочни места. Произходът на състоянието е в процес на дебат. Въпреки това Световната здравна организация предполага, че това може да се дължи на клетъчна метаплазия или когато маточните клетки се променят в клетки, подобни на ендометриума и растат.

Еректилна дисфункция

Това е невъзможността за получаване или поддържане на ерекция. Това може да бъде изпитано от тези с пенис по множество причини, включително (но не само) стрес, злоупотреба с вещества и безпокойство при представяне. Проучванията изчисляват, че разпространението на това явление варира от 9-40% сред мъжете на възраст 40 и по-млади, като обикновено се увеличава с 10% с всяко десетилетие след това. Въпреки че стареенето изглежда е ключов фактор, много по-млади хора се ориентират, управляват и в крайна сметка се справят с предизвикателствата с ерекцията през целия си сексуален живот.

Ерекция

Причинено от повишен приток на кръв към органа, това е твърдото състояние, постигнато от пениса, когато е в състояние на сексуална възбуда.

Ерогенни зони

Ерогенната зона е област от тялото, която предизвиква чувство на възбуда, когато тази зона бъде докосната. Докато някои от по-често срещаните ерогенни зони може да са зърната, половите органи или шията, някои от по-малко разпространените ерогенни зони могат да бъдат задната част на коленете, пръстите на краката или ушните миди. Всеки индивид е уникален и чрез лично и/или партньорско изследване човек може да открие кой от бутоните си обича да натиска.

Еротика

Това обикновено се счита за литература и/или визуални образи от сексуален характер, които поддържат забележима и завладяваща художествена текстура. За някои, които смятат, че изричните (твърде често женомразци) изображения на порнографията са по-малко от възбуждащи, а книгите, илюстрациите и дори подкастите предоставят по-завладяващ начин за сексуално възбуждане на сетивата.

Естроген

Това е основният полов хормон при хора с вагини (жени), до голяма степен отговорен за регулирането на развитието и работата на репродуктивните органи на тялото, менструалния цикъл и вторичните характеристики (глас, разпределение на теглото и др.). По време на менопаузата, намаленото му присъствие може да предизвика редица биологични и емоционални явления, включително (но не само) продължителност на повишена телесна температура („горещи вълни“), често уриниране и вагинална сухота. Не е чудно, че много хора могат да изпитат неща като тревожност, безсъние и раздразнителност, когато управляват тези и други промени в телата си. Все по-често медицинската общност препоръчва да се пази диета, богата на пълноценни храни (здравословни мазнини, калций и пълнозърнести храни), за да помогне за смекчаване на ефектите от менопаузата. Прилагането на хормонална терапия се използва за промяна на моделите на косата, мускулатурата и тона на гласа и за стимулиране на развитието на гръдната тъкан, сред редица вторични сексуални характеристики.

Етично порно

Известно също като „феминистко порно“, тази фраза се използва за описание на порно, което е заснето с пълнолетни партньори, които са били справедливо платени за работата си и са третирани с уважение. Има взаимно разбиране по отношение на това, което се случва на снимачната площадка, какво се очаква и как ще се развие всичко. Накратко, етичното порно се прави със съгласието и уважението на всички участващи страни. В резултат на това този жанр порно обикновено се фокусира върху удоволствието, което не е концентрирално върху мъжа, а еднакво и за двамата партньори, което го прави привлекателен за по-широк кръг от аудитории.

Еякулация

Това е изхвърлянето на течности при сексуален кулминация. Освобождаването на сперма исторически се свързва единствено със сексуалната функция на пениса, но все повече се приписва на също толкова значителния потенциал на вагината да отделя течност като сексуална функция. Vive Squirting!

Желание

Това е усещането за желание, което хората изпитват, когато срещнат това или тези, които намират за примамливи. То може да бъде от сексуален, романтичен, платоничен или хибриден характер, което ни принуждава да се ангажираме с този обект. Начините, по които обработваме тези чувства, могат да се съгласуват с тях или да им се противопоставят въз основа на избраните от нас идеологии. Всъщност много силни чувства на отблъскване могат да се коренят в привличане.

Женственост

Този термин исторически описва естетическия и ежедневния, жив свят, свързан с женското преживяване. В рамките на европоцентричните конвенции, мекотата, покорността, възпитанието, емоциите, фигурите на пясъчен часовник и розовият фактор са централни сред неговите принципи. Тя може да варира драстично в зависимост от региона, културата и епохата, но последователно се поставя като бинарна противоположност на мъжествеността.

Зародиш

Растящ в матката на своя родител-носител, това е нероден, развиващ се ембрион. Дебатите относно това дали плодът е толкова напълно осъзната форма на живот като детето и дали носещият трябва да има право да прекъсне бременността, заемат важно място в американската политика от началото на 1800 г., когато беше санкционирано първото законодателство срещу абортите.

Златен душ / Урофилия

Този сексуален акт включва уриниране на един върху партньор или партньори за сексуално удоволствие. По логистични причини често се ползва под душ или вана, но технически може да се случи навсякъде. Мнозина свързват тази практика с уролагния или фетишизиране на урината за сексуални цели.

Интимен душ

Това се отнася до напояването на телесен отвор (обикновено вагината или ануса) с цел почистване. Течните смеси от вода, оцет, йод и/или сода за хляб често са решенията по избор, с които вагиналната кухина се промива като част от целта за изхвърляне на задържани миризми, остатъци и бактерии. Усложнението при това се състои в това, че вагината съдържа pH баланс на добри и лоши бактерии, които изливането може да наруши, нарушавайки естествената киселинна среда, която според лекарите присъства в здравата вагина. Промиването се повтаря, докато изхвърлената вода стане бистра, което показва, че всички отпадъци са елиминирани.

Кибер преследване

Това е обсесивна практика на използване на цифрови и мобилни технологии за натрапчиво наблюдение на друг. Повсеместното разпространение на устройствата и цифровата ангажираност в живота ни го прави изкушаващо за тези, склонни към натрапчиво поведение, като същевременно прави другите лесни мишени.

Клитор

Тази част на женските гениталии се намира под mons pubis (където срамните косми обикновено растат) и между големите срамни устни (външните устни). Клиторът седи на върха на вулвата, където се срещат малките срамни устни (вътрешните устни), оттам се извива нагоре в малка, понякога с размер на грахово зърно, форма и е покрита с малък триъгълник от плът, наречен клиторална качулка. Клиторът има крака, наречени луковици, които могат да се простират в тялото с до 12 сантиметра. За тези с вагина, клиторът често е основното средство за сексуална стимулация, превъзхождащо усещането, постигнато чрез проникване, тъй като неговата висока концентрация на нервни окончания (двойно тази на пениса!) засилва ефектите от неговата стимулация. В резултат на увеличения приток на кръв при стимулиране, той може да набъбне до леко увеличен размер, като стане забележимо по-твърд на допир.

Кодекс на Хейс

Официално известен като Кодекс за производство на филми, този регламент за филмовата индустрия е прилаган от 1930 до 1968 г. от Уил Х. Хейс – тогава президент на продуцентите и разпространителите на филми в Америка – в опит да полицаят режисьорите на филми. Кодексът установява строги насоки, които забраняват изобразяването на редица идентичности, ситуации и гледни точки (междурасови двойки, еднополово привличане и доброжелателен комунизъм сред тях), които консервативните политици на нацията смятат, че работят за подкопаване на моралната святост на американските общности.

Коитус (на английски Coitus)

Централната концепция на този термин е нещо, което влиза и излиза от нещо друго, което води до сексуална стимулация. Исторически погледнато, проникващите действия, включващи вагината и пениса, са били най-признати, но по-голямата видимост и глас, предоставени на cis-жените и на LGBTQIA+ общността, води до разнообразен диалог за „включването“.

Комуникация

Този термин се отнася до обмена на информация между две или повече лица. Мнозина го разглеждат като жизненоважен компонент на справедливите сексуални и романтични преживявания, тъй като позволява на всички участващи страни да изразят своите мисли, желания и отговори и да чуят тези на партньорите, с които се ангажират.

Кондом / Презерватив

Това е ръкав с капачка, предназначен да бъде поставен върху пениса преди полов акт, за да улови еякулирана сперма. Използва се като високоефективен метод за контрол на раждаемостта и превенция на заболявания. Ако се използва правилно, може да предотврати нежелана бременност в 98% от времето и предаване на ХИВ в 90-95% от времето. CDC изрично препоръчва използването на латексни или полиуретанови презервативи заедно с лубрикант на водна или силиконова основа за тези, които избират този високоефективен метод за безопасен секс. Не забравяйте да намерите подходящия презерватив и лубрикант за всички играчи, тъй като лубрикантите на силиконова основа могат да причинят увреждане на латекс, а алергиите към латекс също могат да бъдат често срещани.

Консенсусна не-моногамия

Често наричано „отворена връзка“, това е споразумение, сключено от сексуални партньори, позволяващо външна интимност с другите. Изрични граници (по отношение на честотата, конкретни действия, разкриване и т.н.) често се установяват, за да се запази комфортът на основния партньор в рамките на споразумението.

Контрацепция

Това е форма на контрацепция, предназначена да предотврати нежелана бременност. Докато само лигирането на тръбите и вазектомията могат да се похвалят с почти 100% предотвратяване на бременност, тези операции могат да бъдат скъпи и в някои случаи са постоянни процедури (като тази на тубарното лигиране или „завързването на тръбите“). Други често срещани форми на контрол на раждаемостта са: „хапчето“, спирали и презервативи. Моля, имайте предвид, че въпреки че тези методи могат да работят за предотвратяване на нежелана бременност, нито един не е 100% превантивен и само презервативите или денталните прегради могат да попречат на предаването на полово предавани болести и полово предавани болести.

Кръгово празнене

Често асоцииран с посвещения на братство, ритуал на спортни отбори и „отклонение от военната общност“, този ритуал включва трима или повече лица, мастурбиращи едновременно. Често те правят това до точката на оргазъм и еякулация и също така често го правят с уникални последици за човека, който завърши последен; често срещана е консумацията на парче хляб, върху което е събрана семенната течност на всички, които са еякулирали по време на събирането. Практиката е показателна за рядко анализирани общности на „цис-хетеро мъжки” хомосексуални практики.

Кунилингус

При този сексуален акт единият партньор използва устата и езика си, за да стимулира срамните устни, вагиналния канал и клитора на другия. За много хора с вагини това е директен път към оргазъм и средство за подготвяне преди проникване.

ЛС - Лично съобщение

Това е съкращение идващо от английския език „Direct Message“, основното средство за изпращане на дискретни комуникации (невидими за по-широката мрежа) в социалните медии. Широко разпространено е схващането, че (както се потвърждава от класацията на Gotti за 2015 г. „Down in the DM“) именно в тези частни входящи пощенски кутии огромното мнозинство от сексуални предложения (като снимки на члена) се пускат, получават, отвръщат и /или отхвърляни.

Маншет

Съвременната гледна точка за „да бъдеш прикован“ или просто “обвързан”. Този феномен на смятане на един човек във фокуса на нечие сексуално и романтично изражение е широко свързан със студеното време, трябва да бъде в близост до друго топло тяло. В резултат на това тази марка съединители се развива от ранна есен до Свети Валентин всяка година.

Маточна шийка

Този термин се използва за идентифициране на отличителна част от вагиналната анатомия - тъй като матката се стеснява към основата си, този тънък проход (средно 2.5 сантиметра дължина) образува своето заключение във вагиналната кухина отдолу. Сперматозоидите трябва да преминат през този курс, за да оплодят яйцеклетка, така че това е точката на интервенция за редица контрацептивни методи (сред тях цервикални капачки и цервикални диафрагми). Обратно, по време на раждането, медицинските специалисти наблюдават разширяването или разширяването му, за да оценят напредъка на раждането. От гледна точка на удоволствието – поради дълбокото му вътрешно местоположение – някои учени съобщават за способността му да произвежда забележително по-силни оргазми (дори на цялото тяло!), понякога надвишаващи тези, получени чрез стимулация на клитора.

Навит съм за чукане (на английски DTF)

Съкращението за „Down To Fuck“, тази стенография се използва от мнозина с случайни партньори като средство за достигане направо до същността и заобикаляне на всяка словесна смущение или любовна игра.

Обвързване (Binding)

Това е практиката на компресиране на гръдния кош, обикновено с цел намаляване на резонанса с другите като конвенционално „женски“. Бинтове и други специално проектирани облекла са сред инструментите, използвани в тази практика. Важно е да се уверите, че едно обвързване е безопасно, тъй като неправилното подвързване може да доведе до сериозни щети, като счупените ребра са най-лошият сценарий.

Пай с крем (на английски Creme Pie)

Това е визуалното събитие, което се случва след еякулацията във вагината или ануса на възприемчивия партньор, което позволява на еякулата след това да изтече. Спермата тук е кремът, а вагината или анусът е пайът.

Пенис пръстен (на английски Cock Ring)

Това устройство – вариращо от неръждаема стомана до каучук, носено в основата на пениса – усилва и удължава твърдостта на ерекцията, като ограничава отделянето на кръв от възбудения член. Внимавайте да не предизвикате болезнения край на това удоволствие; Правилното оразмеряване е от първостепенно значение, ако използвате такъв, изработен от негъвкав материал.

Пол / Пол, определен при раждане

Психологичната общност смята това за културни норми, поведение и изрази, които обикновено се приписват на биологичния пол. Докато биологичната полова бинарност (схващането, че жените имат определена присъща анатомия и мъжете също) остава широко разпространена, много масови култури са започнали сложната работа по поставяне под въпрос какво точно са „женски“ и/или „мъжки“ начини на съществуване. Понастоящем на човек обикновено се определя пол (въз основа на медицинска оценка на гениталиите) при раждането. По-късно в живота му проявите ангажират схващането, че хората с вагини кръстосват краката си в коленете, обичат да се гримират и са по-мотивирани от емоции, докато техните колеги с пениси седят с раздалечени колене, не се интересуват от разкрасяване и се чувствайте като у дома си на спортното игрище. Тези норми за пол винаги са варирали в зависимост от расата, региона и относителните класови слоеве, но те се развиват все повече и се срутват с по-бързи темпове след дигиталния бум.

Полова идентичност

Това е езикът на индивида за изразяване на себе си, тъй като е поставен относително в преобладаващия бинарен спектър на културата. Някой, считан от медицинската общност за биологичнен мъж, може да се нарече „несъответстващ на пола“, ако се чувства най-удобно да носи поли, тъй като това не би било в съответствие с бинарните очаквания и норми за пола на културата, които диктуват, че полите са за жени.

Прелюдия

От дълбоки целувки и сухо отъркване до облизване на зърната и кунилингус, опциите извън полов акт – в крайна сметка всички все още форми на секс – могат да осигурят безкрайно удоволствие, като същевременно намаляват рисковете от нежелана бременност и предаване на полово предавани болести.

Препуциум

Това е обвивката на кожата, която защитава пениса или се отстранява при обрязване. Ако се остави непокътнат (необрязан), може да покрие главата на пениса, да заобикаля главата на пениса (давайки препратка към прякора „водолазка“) или да седи точно под главата на пениса. Ако кожата е твърде стегната, за да бъде прибрана, това е известно като фимоза. По време на секс фимозата може да причини дискомфорт, липса на усещане или дори разцепване на кожата, но лубрикантът може да направи секса по-удобен. Ако не е обрязан, ежедневното практикуване на добра хигиена може да предотврати инфекция и възпаление. Топла вода и сапун без аромат трябва да са достатъчни, за да почистите тази чувствителна зона (уверете се, че не дърпате препуциума си силно, тъй като това може да причини кървене).

Призрачност (на английскит Ghosting)

Пасивно-агресивна форма на етикет за дигитални запознанства, това е феноменът на дигиталната кореспонденция на внезапно прекратяване на комуникацията, стратегия, използвана често от тези, които не се чувстват комфортно с директната комуникация и поставянето на ясни граници и следователно се стремят да се откажат от усложненията и/или задължения за по-нататъшна комуникация. Причините варират от страх от директно общуване до дискомфорт от установяването на граници, но едно е сигурно: вероятно не трябва да задържате дъха си в очакване на отговор. От другата страна на спектъра са тези, които са „призраци“ от съображения за безопасност или защото човекът, с когото са общували, ги е неуважил по някакъв начин.

Приятели с предимства

Това споразумение се насърчава между партньори, които искат осъществяването на физически интимна връзка без задълженията и конвенционалните протоколи на романтичната връзка. За някои хора тази динамика се постига най-добре чрез щедра комуникация, докато за други се използва подход „не питай, не казвай“. Така или иначе, най-добре е всички партньори да са на една и съща страница по отношение на границите и очакванията.

Разкриване на пола

Това се отнася до събития, при които бъдещите родители разкриват пола на своето дете, което тепърва ще се ражда. Обикновено при разрязване на парче торта, взривяване на цветна димна бомба или освобождаване на съдържанието на пинята (сред други странни традиции), преобладаването на розово (момиче) или синьо (момче) информира всички присъстващи (понякога дори самите родители на нероденото дете) на медицински оценения пол на нероденото дете, както е показано от ултразвукови изображения. През последните години мнозина стават все по-критични към практиката.

Робство

Тази практика е ограничаване на партньора – чрез въжета, маншети, кожени ремъци и/или други средства за ограничаване на обхвата на движение и мобилност – което води до засилен сексуален отговор. Някои изследват ограничаването или ограничаването на другия само заради тръпката в настоящия момент, сексуална или друга, докато други – постоянно работещи с обучени професионалисти – използват ограничението на мобилността като средство за обработка и изцеление от минали травми.

Рогоносец (на английски Cuckold)

На кратко, да наблюдаваш партньора си да прави секс с друг. В масовото хетеросексуално порно, това често се играе от мъж, който наблюдава своята половинка да прави секс с по-мъжествен партньор мъж. Често двама души в дългосрочна връзка въвеждат трето лице извън връзката, за да изживеят фантазията да гледат как партньорът прави секс с някой друг. Практиката се корени в традицията на хетеросексуалните фетиши, които понякога могат да стъпчат на това, което мнозина смятат за проблемна територия („състезателна игра“, двусмислено съгласие, съпружеско насилие, странна фетишизация и т.н.).

Свършване

Този термин се отнася до диапазона от действия, свързани с оргазъм и еякулация.

Секс камера (Sex Cam / Camgirl)

Тази дума се използва, за да опише някой (цис-жена или не), който моделира, съблича, мастурбира или извършва други интимни действия пред уеб камера на живо за своята публика.

Сини топки

Тази фраза се отнася до дискомфорта или леката болка, изпитвани от тези, които са поддържали продължителна ерекция без еякулация за продължителен период от време. В основната американска култура това се превърна в евфемизъм за разочарованието, което хората с пениси изпитват в резултат на това, че не са били сексуално интимни по-дълго от желаното, което еволюира във феномен на натиск на партньорите им да се съгласят под псевдомедицинска предпоставка.

Следваща грижа (Aftercare)

Този термин се отнася до практиката на физическа и емоционална грижа за партньора или партньорите, постсексуална активност или сценична игра. Мнозина го смятат за изключително важно в общности като BDSM, където личните уязвимости се изследват умишлено, оставяйки някои участници с нуждата от подкрепа след преживяване и споделена обработка.

СПИН

Това съкращение означава Синдром на придобита имунна недостатъчност, болест, предавана по полов път, която се развива, ако ХИВ (вирусът на човешкия имунен дефицит) се лекува неуспешно. Той сериозно компрометира имунната система на гостоприемника, която обикновено действа, за да победи редица вредни инфекции, болести и вируси. Предаването става главно чрез обмен на телесни течности като сперма, кръв и гръдно мляко. Идентифицирана от медицинската общност през 1983 г., болестта опустоши общностите в световен мащаб (с уникална и политическа такса върху гей и транс общностите) за десетилетия напред. Появата на HAART фармацевтичните лечения през 1997 г. доведе до 47% спад в смъртните случаи, свързани с вируса, а по-нататъшното развитие на лекарствените терапии направи достъпни хапчета веднъж дневно, способни да намалят вирусния товар на гостоприемника до неоткриваеми нива, което ефективно ги прави неспособни да предадат болестта на партньор. Медицинската общност сега широко твърди, че здравето на хората с вируса може да бъде успешно управлявано в дългосрочен план чрез лекарствени терапии, което им позволява да живеят здравословен живот.

Съпружество

Този термин се отнася до институцията и конвенцията на брака, традиционно разглеждан като дългосрочен, избран съюз между един мъж и една жена. В САЩ политическите дискусии относно семейните партньорства между един и същи пол остават сред най-политически разделящите, дори когато решението Обергефел срещу Ходжис от 2015 г. отбеляза, че Върховният съд санкционира законността на еднополовите бракове във всичките 50 Съединени щати.

Татко (на английски Daddy)

Този термин за нежност често се използват от онези, които изследват BDSM, както и тези в LGBTQ+ общността. И в двете общности обаче тази дума има за цел да предаде атмосферата на безопасност, наставничество и дори увереност, която „татко“ излъчва. Мнозина чуват този термин и се чувстват неудобно от възприеманата педофилия, която изглежда на пръв поглед. Това обаче е погрешно схващане, тъй като тези, които приемат титли на татко, го правят, защото се стремят да наставляват, а не да контролират (доминант от типа „сър“) или да притежават (доминант от типа „собственик“ или „господар“) своя подчинен. „Малкото“ се въплъщава от човек, който се чувства най-сигурен в среда, която улеснява поведението, подобно на детето (напр. любопитство и ентусиазъм) – отношение, което много възрастни се срамуват, че изразяват в ежедневния си живот.

Течна сексуалност (на английски Fluid)

Тази дума се използва за описание на онези, чиято сексуална практика и/или ориентация са променливи. Индивидите с тази идентичност могат да възприемат моменти или ери на по-голяма вграденост в определени практики (например хомосексуалност, полиаморност или въздържание), но в крайна сметка предпочитат да не се задържат на едно място.

Фелацио (или по-познатата “Свирка”)

Без недостиг на заместващи жаргонни термини (свирка, лапане, надуване на кавала), това е актът на орално стимулиране на пениса на партньора. Актът има сложно нюансирана динамика на силата; имайте предвид, че докато единият партньор е статичен, другият поставя зъбите си в непосредствена близост до може би най-охранения придатък в конвенционалната анатомия на мъжкия пол. Едно е сигурно: еякулацията не трябва да се случва при върху партньора или в устата му без неговото съгласие.

Фетиш

Фетишът обикновено е непропорционално силен фокус върху един „обект“. От пръстите на краката (анатомия) до бельото (визията), до височината (относителна разлика), всякакъв брой иначе пренебрегвани аспекти на нашия човешки опит може да придобият повишена привлекателност за избрани индивиди. Тези, които имат споделени обекти на очарование, всъщност са формирали общности (в реалния живот и дигитални) в чест на своите предпочитания. Подобно на много странни практики, взаимната безопасност и уважение са от първостепенно значение, преди да започнете връзка, в която се изследват фетишите.

Фистинг

В този сексуален акт единият партньор използва ръката си, за да опита, което мнозина смятат за екстремно проникване, във вагината или ануса на другия. Актът изисква обилни количества смазка, често латексова ръкавица, изключителни количества доверие (от страна на двамата партньори) и, да се надяваме, предварително познаване на тънкостите на акта (от страна на двамата партньори). Като цяло, когато става въпрос за анален фистинг, нещата започват с вкарване на пръсти в ануса и постепенно се увеличават, един по един, докато цялата ръка не се побере. Вагиналният фистинг може да започне по същия начин. Определено се препоръчва „сигурна дума“ за прекъсване на фетиша.

Флешлайт / Джобна путка (на английски Pocket Pussy)

Fshlight е секс играчка или „мастурбатор“, предназначена за тези с пенис. Той имитира формата на фенерче с едно ясно разграничение: „светлата“ част вместо това е реплика на вагина, анус или уста. Обикновено се изобразява обезкосмена, обикновено е направена от еластомер, като външната „дръжка“ е твърда пластмаса. Вътре в играчката следва мека поредица от ръбове, неравности и възли, които стимулират ствола на пениса, докато се достигне желаното завършване.

Фоликуларна фаза

Това е първата половина на месечен менструален цикъл. През това време тялото избира една от торбичките, които съдържат яйца в яйчниците (или фоликулите), за да започне да расте. Фазата завършва с овулация или освобождаване на яйцеклетката от сак.

Фротинг

Това е практиката на натискане на таза едновременно един срещу друг с партньора. Може да се направи напълно гол или напълно облечен; с партньор от противоположния, същия или различен пол, въпреки че терминът обикновено се отнася за хора с пениси. Ключът е, че не се включва проникване, което го прави много нискорискова дейност по отношение на предаване на полово предавани болести и/или нежелана бременност.

Хентай

Този термин се използва по целия свят, за да опише японски еротични карикатури или аниме/манга порно. Интригуващо е, че в рамките на съвременния японски език и практика терминът (въпреки че се отнася до неортодоксални сексуални желания) не се прилага директно към този медиен жанр. Освен просто внушаващ, жанрът се отличава със своята последователна голота и задълбочени изображения на интимни актове. За мнозина това позволява незастрашаващо, фантастично изследване на ситуации и секс, които те може никога да не се осмелят да изпитат лично; което доказва, че това е високият процент на цис-половите, хетеросексуално идентифицирани жени, които се наслаждават на нишата на жанра, посветена на гей цис-мъжете.

Херпес

Херпесът е полово предавана инфекция (ППИ). Има два основни типа херпес; Вирус на херпес симплекс тип 1 (HSV-1) и вирус на херпес симплекс тип 2 (HSV-2). Херпесните рани могат да се появят орално или генитално (вътрешно или външно), но някои хора изобщо нямат никакви симптоми, но все пак могат да предават вируса асимптоматично чрез процес, наречен вирусно отделяне. Ако имате партньор с HSV инфекция и искате да сведете до минимум риска от заразяване с инфекция, презервативи и ръкавици са добри методи за включване, въпреки че не са 100% надеждни, тъй като HSV се разпространява чрез контакт от кожа до кожа, а не само чрез телесни течности. Има и лекарства, които положителният партньор(и) могат да приемат и се въздържат орален, анален и/или вагинален секс по време на заразяване.

Хетеронорматива

Този термин описва норми, практики и гледни точки, които произхождат от цис-половата, хетеросексуална култура, исторически центрирана и приоритизирана в рамките на идеологическото програмиране на по-широката култура. Абсолютността на бинарността на пола, стойността на размножаването и единствената (мъж/жена) дефиниция на брака са сред основните му принципи, оставяйки редица хора – често в рамките на LGBTQIA+ общността, за които тези вярвания не предлагат признание – отчуждени и маргинализирани.

ХИВ

Това е съкращение от човешкия имунодефицитен вирус, болест, предавана по полов път, която, ако не се лекува успешно, може да се развие в СПИН (синдром на придобита имунна недостатъчност). Той компрометира имунната система на гостоприемника и побеждава редица вредни инфекции, болести и вируси. Предаването става главно чрез обмен на телесни течности като сперма, кръв и гръдно мляко. Идентифицирана от медицинската общност през 1983 г., болестта опустоши общностите в световен мащаб (вземайки уникална и политическа такса върху гей цис-мъже и транс общности) за десетилетия напред. Появата на HAART фармацевтичните лечения през 1997 г. доведе до 47% спад в смъртните случаи, свързани с вируса, а по-нататъшното развитие на лекарствените терапии направи хапчетата веднъж дневно, способни да намалят вирусния товар на гостоприемника до неоткриваеми нива, което ефективно ги прави неспособни за предаване на партньор. Медицинската общност сега широко твърди, че здравето на хората с вируса може да бъде успешно управлявано в дългосрочен план чрез лекарствени терапии, което им позволява да живеят здравословен живот.

Хики (на английски Hickey)

Това е синина, която се получава в резултат на силно интензивна (представете си, че използвате устата като вакуум) целувка по тялото. Тези със светъл тен са относително по-склонни към развитието им.

Химен

Тази тънка тъкан (част от вулвата) се намира във външния вагинален отвор. Той е уникален за всеки човек, като някои просто заобикалят отвора, а други частично го покриват. Съответно, повишеното хормонално присъствие в пубертета може да доведе до увеличаване на дебелината и твърдостта на химените на някои хора, докато химените на други могат да останат същите, да станат по-тънки или на практика да изчезнат напълно. За тези, определени като жени при раждане, разкъсването на химена чрез секс конвенционално дефинира загубата на девственост; това отстъпи място на културата на оценяване на девствеността на жената. В резултат на количествени изследвания медицинската общност сега вярва, че много хора, които са правили секс, все още могат да притежават химен, който изглежда неразкъсан (не са претърпели травма или не показват признаци на травма поради заздравяване). В допълнение, проучванията започнаха да установяват корелации между случаите на усилване на определени емоции по време на полов акт (страх, тревожност, объркване и т.н.) и потенциала за по-голяма травма на химена. На този етап оценките остават донякъде неубедителни, но едно е сигурно: старото време, приравняване на наличието на непрекъснат химен с девствеността вече не отговаря адекватно на диапазона от преживявания, които мнозина смятат за „първи път“.

Хипергамия

Този термин се отнася до практиката или преследването на връзка или брак с цел придобиване на финансов, материален или социален статус. Независимо дали се нарича „Сключване на брак“, „Търсене на злато“ или „планиране на бъдещето“, феноменът носи негативна стигма за едни и амбициозен блясък за други.

Целибат

В исторически план този приятел на монахинята, монаха, свещеника и ханжа се е разглеждал като въздържащ се от секс, често в съответствие с вярата или духовно базирани вярвания или обети. В съвременния контекст често може да става дума повече за лично решение да се даде приоритет на несексуалните начини на връзка с другите.

Чакра

Този термин – взет от тантрическите практики, вкоренени в будизма и индуизма – се отнася до една от 7-те енергийни фокусни точки на тялото. Разположени вертикално при издигане от тазовото дъно до темето на главата, те се занимават с медитативни, йога и чувствени практики (наред с други). От горе до долу те са коронната чакра; чакра на трето око; Гърлена чакра; Сърдечна чакра; чакра на слънчевия сплит; Сакрална чакра; и коренна чакра.

Цисджендър (на английски Cisgender) (известен също като „цис“)

Въз основа на конвенцията за бинарния пол (признаване на два пола; женски и мъжки), този термин се отнася до онези, които се идентифицират с пола, определен им при раждането от медицинската общност. Терминът може да се прилага за тези от всяка и всички сексуални ориентации, което означава, че една цис-полова жена може да се идентифицира като хетеросексуална, хомосексуална, бисексуална или някое от безкрайно развиващите се пространства на сексуално привличане, докато все още стои в самооценено съответствие с пола назначен при раждането.